Dinsdag stemt de Eerste Kamer over de Wet Toekomst Pensioen (WTP). Hierover is nogal veel te doen. Volgens critici zou de pensioenwet niet voldoen aan de Grondwet, aangezien er ook iets staat vermeld over het pensioen van oud-politici. Dit is echter niet besproken in de Tweede Kamer, wat grondwettelijk wel moet. Drie hoogleraren hebben daarom een brandbrief gestuurd naar de voorzitter van de Eerste Kamer.
Een ander kritiekpunt is dat meerdere senatoren (indirect) banden blijken te hebben met de pensioenlobby. Een naam die hierbij terugkeert is die van Paul Rosenmöller. Sinds 2021 is Rosenmöller een bestuurder bij het grootste pensioenfonds van Nederland, ABP.
In hetzelfde jaar heeft ABP aangekondigd al zijn aandelen in fossiele bedrijven te zulle verkopen. Maar de gevolgen hiervan zijn desastreus geweest: het verlies wordt geschat op honderden miljoenen tot wellicht zelfs meerdere miljarden euro's aan Nederlands pensioengeld.
PVV-Kamerlid Léon de Jong bespeurt dan ook een duidelijk verband: 'ABP is alleen maar bezig met linkse klimaatpolitiek. De invloed van de vreselijke Paul Rosenmöller kost pensioendeelnemers bakken met pensioengeld.'
Gezien Rosenmöllers aanstelling bij ABP is JA21kritisch op zijn rol in het pensioendebat. "GroenLinks is al slim genoeg om Rosenmöller niet het woord te laten voeren bij de pensioenwet," vertelt senator Toine Beukering bij NieuwRechts. "Er is een integriteitscode in de Eerste Kamer, dus als hij toch wél zal stemmen, zal daarop denk ik zeker gereageerd worden."
'Geen persoonlijk belang'
Desondanks stelt Rosenmöller bij Sven Op 1 dat hij "geen persoonlijk belang" heeft bij de nieuwe pensioenwet.
"Ik vind mijzelf volstrekt onafhankelijk maar ik wil ook geen schijn wekken," vertelt hij. Rosenmöller erkent dat hij het staatsrechtelijk zo zuiver mogelijk wil houden. Hij weet daarom ook nog niet of hij voor de nieuwe pensioenwet gaat stemmen.