Sinds twee weken is De Mos weer een vrij man. Na jarenlange beschuldigingen van corruptie, meineed, omkoping en deelname aan criminele organisaties, werd De Mos helemaal vrijgesproken door de rechter.
Al meteen liet De Mos bij NieuwRechts weten na te denken over de volgende stap: terugkeren in het Haagse college. Hij wees erop dat zijn partij vorig jaar de grootste is geworden bij de Haagse gemeenteraadsverkiezingen. Van besturen kwam het echter niet, omdat de partijen PvdA, D66 en GroenLinks hem al vooraf uitsloten vanwege de lopende rechtsprocedure.
Daaraan wil hij nu een einde maken: "De uitsluiting is op oneigenlijke gronden gebeurd. We vinden dat we als grootste partij moeten terugkeren in het stadsbestuur."
Maar D66 gaf al meteen aan weinig heil te zien in zo'n toetreding. "Wat D66 betreft werken we nu goed samen in de huidige coalitie en maken we de klus af," vertelt fractievoorzitter Marieke van Doorn bij De Telegraaf.
Hiervan wil De Mos echter niets weten, zei hij bij Vandaag Inside. Hij vindt dat er eer moet worden gedaan aan de verkiezingsuitslag van vorig jaar: "Als D66 nu niet wil overleggen, dan kunnen ze de 'D' van Democraten vervangen voor Dictators."
Stijging in de peilingen
Nu is de vrijspraak van De Mos en het geharrewar met D66 terug te zien de peilingen. Maurice de Hond vroeg aan Haagse kiezers op welke partij ze het liefst zouden stemmen. Hieruit blijkt dat de partij van De Mos, Hart voor Den Haag, twee zetels erbij sprokkelt ten opzichte van de verkiezingsuitslag vorig jaar.
De partij is al veruit de grootste in de stad, maar bouwt hiermee zijn voorsprong op de nummer twee nóg verder uit. Virtueel staat De Mos nu op 11 van de 45 zetels. De nummers twee (VVD, GroenLinks en D66) hebben er ieder zes.
Maar er is hoop op nog meer zetels. De Hond heeft namelijk ook gepeild in hoeverre de kiezers bereid zouden zijn om op een bepaalde partij te stemmen. Hieruit blijkt dat maar 8 procent van degenen die nu niet Hart voor Den Haag zouden stemmen, de partij nog wel 'een kans zouden geven'. In totaal zou dus 30 procent van het Haagse electoraat de partij van De Mos wel een kans geven, wat neerkomt op 15 zetels.
Andere partijen gaat het minder voor de wind. VVD, CDA en DENK moeten virtueel ieder een zetel inleveren. D66 staat zelfs op twee zetels verlies. Daartegenover staat wel dat GroenLinks, PvdA en PvdD ieder een zetel erbij krijgen. PVV en Forum blijven stabiel met ieder één zetel in de raad.
Op woensdag 11 mei staat er een debat in de Haagse gemeenteraad gepland over de vrijspraak van De Mos. Maar helemaal vrij is hij nog niet: het Openbaar Ministerie (OM) heeft namelijk nog wel een hoger beroep tegen hem aangespannen.