In maart ontkende de Amerikaanse Energieminister Jennifer Granholm (Democraten) dat de Biden-regering een verbod op gasfornuizen zou gaan doorvoeren. "Er komt geen verbod, ik heb zelf een gasfornuis," zei ze in antwoord op vragen van de Republikeinese parlementariër Dan Newhouse.
Maar de vork blijkt nu toch anders in de steel te zitten, meldt CNN. Als eerste staat in de VS gaat New York gasfornuizen en gasverwarming in de ban doen bij nieuwe gebouwen. Dit geldt met name voor nieuwe woningen. Voor lage gebouwen (tot zeven etages) geldt het verbod per 2026; voor hoge gebouwen (vanaf zeven etages) per 2029.
De staat presenteert de warmtepomp als een goed alternatief voor gasverwarming. In totaal heeft New York een staatsbegroting van 229 miljard euro goedgekeurd waarvan het gasverbod een onderdeel is.
Desondanks geldt het gasverbod niet voor alle gebouwen. Er is een uitzonderingsregeling voor grote commerciële en industriële gebouwen zoals winkels, ziekenhuizen, wasserettes en restaurants.
Rechtse opiniemakers reageren verontwaardigd op het feit dat eerder werd ontkend dat er een verbod op gas zou komen. De Canadese hoogleraar schrijft: 'Telkens wanneer een progressief ontkent dat er plannen zijn om iets van het klootjesvolk af te pakken, is er meestal een plan om iets van het klootjesvolk af te pakken.'
De nieuwe klimaatmaatregel in New York doet denken aan het huidige klimaatbeleid in Duitsland en Nederland. Deze week kondigde Woonminister Hugo de Jonge (CDA) aan dat de warmtepomp per 2026 verplicht gaat worden bij een nieuwe CV-ketel. In Duitsland heeft soortgelijk klimaatbeleid al geleid tot grote onrust.