Ministers Helder (VVD) en Kaag (D66) kregen het in november 2022 met elkaar aan de stok over het gebruik van het regeringstoestel, lieten bronnen weten aan RTL Nieuws. Beide bewindspersonen hadden het vliegtuig rond dezelfde tijd nodig, echter beweerde minister Sigrid Kaag meer recht te hebben op het gebruik van dit vliegtuig aangezien zij in de hiërarchie van het kabinet hoger stond.
De meest voor de hand liggende oplossing zou zijn dat een van de twee bewindspersonen een privévliegtuig zou pakken. Echter, lieten de bronnen weten, voelde Kaag er niks voor om met een privévliegtuig naar de Balkan af te reizen. De minister was van mening dat zij meer recht heeft op het regeringsvliegtuig.
Minister Helder deelde deze beredenering niet: als zij namelijk een privévliegtuig zou moeten gebruiken, liepen de kosten gigantisch op. Het zou dus, aldus Helder, financieel voordeliger zijn als Kaag per privévliegtuig zou reizen.
Uiteindelijk trok Helder aan het langste eind. Zij kreeg het regeringsvliegtuig voor haar bezoek aan Qatar. Kaag was hier niet blij mee en besloot haar hele reis aan de Balkan af te zeggen.
Duur grapje
Helders reis naar Qatar is flink in de papieren gelopen. Uit Woo-documenten, opgevraagd door GeenStijl, blijkt nu dat dit de belastingbetaler maar liefst 147.000 euro heeft gekost. Kaags reis zou 85.000 euro minder hebben gekost, namelijk 62.000 euro.
Ook blijkt uit de Woo-documenten dat Kaag zich vooral bezig hield met de beeldvorming rondom haar rel met Helder. Zo wilde ze dat er vanuit de regering een juiste reactie zou komen rondom de berichtgeving van RTL Nieuws. 'Een goed afgestemde woordvoering met pushback op rare frames. Altijd logistiek geweest en diplomatische betrekkingen,' schrijft ze in app-verkeer.
Een ambtenaar stelt voor om een positieve toon te laten doorklinken in de officiële reactie. Maar hiervan wil Kaag niets: 'Nee, dit wordt niets. En als we het vliegtuig al nemen, is dit geen media-info!'
Kaag benadrukt om alleen informatie te verstrekken en 'niet het frame van RTL over te nemen', blijkt uit app-verkeer. 'Het lijkt anders net kleuterschoolmateriaal,' voegt ze eraan toe.
Een ambtenaar van VWS zocht ook op hoeveel een lijnvlucht naar Qatar kostte: 5.748,80 euro. Dit was dus 25 keer goedkoper dan het geldbedrag met het regeringsvliegtuig. Maar deze optie werd doorgestreept.