Op 11 maart worden er in Glinstra State te Burgum twee verkiezingsdebatten georganiseerd door vakbondsverering FNV. Politieke partijen zullen met elkaar discussiëren over onderwerpen als goed werkgeverschap, de energietransitie, openbaar vervoer, wonen en de arbeidsmarktbeleid.
Maar dit zal wel gebeuren zonder de PVV en FVD, meldt WaldNet. De twee partijen zijn namelijk uitgesloten vanwege hun politieke standpunten. De organisator van de twee debatten, Tones Meijer, zegt dat hij niets kan doen aan de uitsluiting van PVV en FVD, omdat het gaat om landelijk beleid.
"Het is landelijk beleid van de FNV om partijen die niet 'inclusief zijn' en bepaalde uitspraken hebben gedaan (en die niet willen intrekken). Dit heeft niets met de partijen in Friesland zelf te maken," zegt hij.
Bepaalde werknemers met een bepaalde nationaliteit zouden volgens FNV niet als gelijkwaardig worden gezien door PVV en FVD. De vakbondsorganisatie wil, daarentegen, naar eigen zeggen 'iedereen gelijk behandelen'.
Woedende reacties
Het Friese PVV-Statenlid, Max Aardema, is woest over de uitsluiting. "Ik ben nota bene zelf nog lid van de FNV," laat hij weten in een reactie. "Ik vind dit ondemocratisch en ik vin dat iedereen hieraan mee moet kunnen doen. Het lijkt helemaal nergens op."
Ook op landelijk niveau wordt er verontwaardigd gereageerd. 'Schandalig. Het barst van de PVV-stemmers bij de FNV. Die stemmen al lang geen PvdA meer namelijk. Mijn advies: lidmaatschap FNV opzeggen!' schrijft PVV-leider Geert Wilders. En FVD-leider Baudet reageert met: 'Belachelijk.'
Maar ook andere partijen vinden het niet kunnen dat PVV en FVD van tevoren worden uitgesloten. BVNL Fryslân was wel uitgenodigd voor de debatten, maar heeft gezegd niet te zullen komen, als PVV en FVD inderdaad worden uitgesloten.
Ook BBB Fryslân en CDA Fryslân zeggen niet te komen als hun collega's worden geweerd. 'BBB Fryslân vindt het niet aan FNV partijen uit te sluiten,' schrijft BBB-politicia Femke Wiersma. 'Partijen worden democratisch gekozen; zij vertegenwoordigen stemmers. In debat kan verschil in opvatting besproken en beslecht worden. BBB-Fryslân doet bij uitsluiten PVV&FvD niet mee aan dit debat.'
Tot slot heeft ook CDA Fryslân flinke kritiek. 'Uitsluiten van een partij voor debat kán niet!' schrijft Friso Douwstra. 'Het is niet aan FNV of een partij "inclusief genoeg is". Dan doet het CDA Fryslân óók niet mee aan dit debat. Ookal staan Fryslân FVD en Fryslân PVV ver van onze waarden af, democratie kan niet zonder verschil.'
Uitgesloten van COC-debat
Het is voor FVD de tweede keer in korte tijd dat de partij wordt uitgesloten van een verkiezingsdebat. Vorige week mocht de partij niet meedoen aan het COC-regenboogdebat. Gelderse FVD-fractie was gevraagd openlijk excuses te maken voor de recente raadsbijdrage van het Arnhemse FVD-raadslid Gino Luurssen over de 'genderideologie', waarbij linkse raadsleden huilend wegliepen. Maar dit weigerde FVD.
Opmerkelijk was echter wel dat de FVD'er die zou deelnemen, Nick Mijnhart, zelf homoseksueel is. "Ik vind het heel spijtig dat een homoseksueel om zijn mening wordt uitgesloten bij het eerste Gelderse regenboogdebat," liet hij weten.
"Dit bewijst voor mij dat juist het COC niet inclusief is. Blijkbaar willen ze alleen in gesprek met mensen die dezelfde mening hebben over het woke-beleid. Er wordt snel een beeld geschetst dat FvD een homofobe partij is, maar ik heb me altijd meer dan welkom gevoeld."
Het is niet de eerste keer dat FNV zich openlijk afkeert van rechtse partijen. Eind vorig jaar werd FNV-bestuurder Paul Smink beschuldigd van seksisme toen hij een laatdunkende opmerking maakte over JA21-oprichter Annabel Nanninga. 'Ze heeft zich in elk geval laten bezwangeren, dat is haar gelukt,' schreef hij over haar in een vergelijking met VVD-politica Edith Schippers.