Het kabinet-Rutte III viel twee jaar geleden vanwege de toeslagenaffaire, waarbij 24.000 aanvragers werden gedupeerd, en ruim tweeduizend kinderen uit huis werden geplaatst.
Vanwege de omvang van het schandaal werd besloten om het zware instrument van een enquêtecommissie in te stellen naar het schandaal. Deze ging op in februari vorig jaar van start, met een contextanlayse en verdiepingsonderzoek. Dit was nog een open fase. Maar vanaf deze maand gaat de enquêtecommissie van start met de volgende fase, waarin besloten voorgesprekken worden gehouden. Vanaf juni zullen er openbare verhoren zijn. In januari 2023 moet de commissie een onderzoeksrapport aanbieden aan de Tweede Kamer.
Kamerleden kunnen zich opgeven als ze lid willen worden van een enquêtecommissie. BIJ1-leider Sylvana Simons heeft besloten dit te doen, en gaat daarom een paar drukke maanden tegemoet met de besloten verhoren. Om deze reden kondigt ze aan dat ze de komende maanden wat minder zichtbaar zal zijn in de Tweede Kamer.
Vragen aan Simons
Haar aankondiging kan rekenen op veel succeswensen van de eigen achterban. Maar niet iedereen is onverdeeld enthousiast: er zijn ook een aantal kritische reacties.
'Hoe werkt dat dan met alle stemmingen in de Tweede Kamer?' vraagt iemand. 'Je bent de enige die de kiezers van BIJ1 vertegenwoordigt, best een beetje gek als die stem door deelname aan een commissie voor lange tijd wegvalt?' Ook anderen hebben vragen over hoe er nu gestemd gaat worden door BIJ1.
Simons antwoordt: 'Ik ben elke week aanwezig bij het Vragenuurtje en de algemene stemmingen.'
Anderen hebben vraagtekens bij de expertise die Simons moet gaan brengen bij de enquêtecommissie. 'En met welke analytische kennis denk je een bijdrage te kunnen leveren?' vraagt er iemand. En columnist Jan Dijkgraaf schrijft: 'Is dat beloofd?'