Maandag zijn niet alleen de politieke werkzaamheden van 2023 in Nederland begonnen, maar ook de WEF-bijeenkomst in Davos. Premier Rutte en vijf ministers, van wie twee vicepremiers, zijn afgereisd: , van wie twee vicepremiers: Hoekstra (Buitenlandse Zaken), Kaag (Financiën), Van Gennip (Sociale Zaken) Ollongren (Defensie) en Schreinemacher (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking), en staatssecretaris Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat).
De kabinetsprominenten zijn deze week niet aanwezig in de Tweede Kamer, omdat zij in Zwitserland zitten. Woensdagochtend arriveerde ook FVD-leider Thierry Baudet om verslag te doen.
Op de zware kabinetsdelegatie is al veel kritiek gekomen van Kamerleden. "Het lijkt wel alsof de ministers zeggen: 'Wij zijn deel van de elite van de hele wereld. Dus de Nederlanders... nou ja, dat zien we wel. En de mensen uit de Tweede Kamer... dat telt niet echt mee'," laat JA21-Kamerlid Derk Jan Eppink weten aan Powned. Ook Kamerlid Pieter Omtzigt toont zich kritisch.
Rutte legt uit
Premier Rutte is inmiddels in Zwitserland geland, en kwam woensdagmiddag met een reactie. Vanuit het busje vanaf het vliegveld van Zürich neemt hij een videoboodschap op. 'Waarom het goed is om bij het World Economic Forum te zijn', is de video getiteld. Rutte is op weg naar Davos voor de WEF-bijeenkomst, en legt zijn volgers uit: "Daar zouden spannende dingen gebeuren. Nou, dat valt allemaal erg mee. Wat er wel gebeurt is dat daar panels zijn om te praten over belangrijke ontwikkelingen."
Rutte noemt als voorbeelden: de oorlog in Oekraïne, migratie, economie, energie en klimaat. Maar er is nog meer, zegt Rutte: "Het is ook een mogelijkheid om veel mensen te spreken, bijvoorbeeld politici: de premier van Tunesië, de president van Irak; en bedrijven als Total en Vattenfall over de energietransitie; Intel en Qualcomm over chips en de toekomst van semicon."
Premier Rutte benadrukt dat er bij de WEF-bijeenkomst geen besluiten worden genomen. Wel benadrukt hij de efficiëntie van dat je zoveel gesprekken op één dag kunt voeren: "Zou je dit apart moeten doen, dan praat je misschien wel over letterlijk tientallen reizen naar al deze mensen toe, of zij naar mij of naar ons. Dit is dus veel praktischer, en heel nuttig. Geen besluiten, maar wel heel veel inspiratie opdoen."
Kritische reacties
De videoboodschap van Rutte kan rekenen op een aantal kritische reacties. 'Niet geloofwaardig,' schrijft financieel journalist Arno Wellens. 'Het WEF heeft aantoonbaar enorm veel invloed op dit kabinet. Een enkel een rapportje van de webwinkels was al genoeg om een de facto digitale gevangenis in werking te zetten, ook al is de Kamer tegen. Dat is niet oké in een democratie.'
Data-analist Chris Everaard schrijft: 'Voor vrijwel alle argumenten hier genoemd waren ooit de Verenigde Naties bedoeld. Die roept echter niet die weerstand op die het WEF wel oproept. Openbaarheid en een (weliswaar zeer beperkte) vorm democratisch bestuur spelen daar belangrijke rol in. Bespreek deze zaken dus beter in VN-verband.'
Een andere reactie luidt: 'Misschien moet je niet daar tegen je elite clubje praten, maar in de gekozen Tweede Kamer. Grapjas.'
Ook FVD-leider Thierry Baudet toont zich kritisch: 'Bij het WEF in Davos "worden géén besluiten genomen", aldus premier Rutte. Dat klopt. Die besluiten zíjn namelijk al genomen (daar hebben ze jullie helemaal niet bij nodig). Je bent daar met Sigrid Kaag en Kajsa Ollongren etc. enkel voor de briefing. Enjoy!'