Middels een nieuw wetsvoorstel wil het kabinet de subsidies voor het terugleveren van zonne-energie door kleinverbruikers afbouwen. De subsidies werden ingevoerd in 2017, maar ondertussen hebben zoveel Nederlanders (namelijk 1,5 miljoen huishoudens) zonnepanelen op hun dak gebouwd, dat het Nederlandse stroomnet het niet meer aankan. Daarom moeten de subsidies in de komende jaren geleidelijk aan worden afgebouwd, vindt het kabinet.
BVNL-leider Wybren van Haga ziet dit echter niet zitten. In het debat zegt hij: "Een betrouwbare overheid verandert niet tijdens de wedstrijd de spelregels. Zo'n 1,5 miljoen huishoudens hebben geïnvesteerd in zonnepanelen op hun dak in de veronderstelling dat zij de opgewekte energie kunnen salderen met hun verbruik. Dat is een logisch en makkelijk systeem, waardoor huishoudens geen dure batterijen hoeven aan te schaffen en de terugverdientijd korter is dan zonder saldering. Maar nu, omdat dezelfde onbetrouwbare overheid er opeens achter komt dat het netwerk overbelast raakt als de zon schijnt, komt de salderingsregeling te vervallen."
Hij vervolgt: "Zo veel incompetentie, zo veel onbetrouwbaarheid en zo weinig langetermijnvisie mogen simpelweg niet voorkomen bij de overheid. [...] Nederland was in staat om in zijn eigen energiebehoefte te voorzien, maar door allerlei technische blunders zijn we nu volledig afhankelijk van het buitenland en zijn de energieprijzen zo hoog dat half Nederland in de winter de verwarming niet eens meer aan durft te doen."
Maar Van Haga is niet de enige die uithaalt. In hetzelfde debat levert ook BBB-leider Caroline van der Plas flinke kritiek op de afschaffing van de salderingsregeling voor kleinverbruikers. "Waarom moet de burger het falen van de overheid oplossen?" begint Van der Plas haar interruptie. "Want doordat ons elektriciteitsnetwerk niet in orde is, worden er nu allemaal dingen verzonnen om ervoor te zorgen dat er opslag komt. Er moet gewoon een goed elektriciteitsnetwerk komen."