In Amsterdam gold er in de nacht van 31 december op 1 januari een lokaal vuurwerkverbod, maar de politie constateert dat er alsnog veel vuurwerk werd afgestoken. Hoewel het lokale verbod dus weinig zoden aan de dijk zette, wil Halsema nu wel dat deze lijn landelijk wordt doorgetrokken.
Op Instagram hekelt ze de onrustige jaarwisseling: 'De brandweer is de hele nacht bezig geweest om branden te blussen en te voorkomen. Politiemensen en handhavers hadden de handen vol aan het handhaven van de openbare orde en het ondersteunen van de brandweer en andere hulpdiensten' Ze spreekt van een 'onhoudbare situatie', en wil daarom dat de 'landelijke wet- en regelgeving' wordt aangepast.
Een vuurwerkverbod is volgens haar niet onlogisch: 'Vuurwerk kopen mag, maar afsteken niet.' Daarom doet ze 'nogmaals een dringend appel op het kabinet' om de wetgeving aan te passen.
Op het verbod is al kritiek gekomen, onder meer van rechtsfilosofe Elisabeth Hunyadi. Volgens haar is een landelijk verbod zinloos, zolang de handhaving ervan uitblijft.
Draagvlak voor algemeen verbod
Halsema is niet bepaald de enige burgemeester die pleit voor een landelijk vuurwerkverbod. Sterker nog: in maart 2022 meldde de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) nog dat 65 procent van de burgemeesters voorstander is van zo'n algemeen verbod. Maar de NOS zei deze trend niet terug te zien bij een recente rondvraag in november 2022.
Dit jaar was er wel een lokaal verbod in twaalf gemeenten. Naast Amsterdam gold er onder meer een verbod in Rotterdam, Schiedam, Haarlem en Nijmegen.