Na een jarenlange juridische strijd kreeg Soner Atasoy het voor elkaar om een islamitische middelbare school in Amsterdam op te richten: het Cornelius Haga Lyceum. In 2019 waarschuwde de inlichtingendienst AIVD echter voor radicale connecties bij het islamitische Haga Lyceum. Over de school verscheen ook een zeer kritisch rapport van de Onderwijsinspectie. De toenmalige Onderwijsminister Arie Slob (ChristenUnie) droeg daarom het bestuur van het Haga Lyceum (onder wie dus Atasoy) op om te vertrekken.
In 2020 verklaarde de rechter de aanwijzing van Slob echter ongeldig. Ook verklaarde de rechter Slobs belangrijkste aantijgingen tegen de school ongegrond. Volgens de rechter had Slob nooit het schoolbestuur mogen opdragen om te vertrekken. Maar het kwaad was al geschied: Atasoy was al de laan uitgestuurd bij het Haga Lyceum. Bovendien bleef de waarschuwing van AIVD overeind dat Atasoy 'sinds 2000 in een salafistische en radicale omgeving' zou verkeren.
Stichting eigen privéschool
Nu is Atasoy terug in de onderwijswereld, schrijft NRC. Aan de Onderwijsinspectie heeft hij laten weten dat hij een islamitische privéschool in Den Haag zal beginnen. Atasoy zou buiten het zicht van de overheid al langer bezig zijn met thuisonderwijs, maar wil nu zijn domein uitbreiden. Daarom komt hij met een privéschool. Deze school telt al 45 leerlingen.
Met de oprichting van een privéschool ontsnapt Atasoy aan een aantal inspecties. Zo zullen financiële inspecties onmogelijk zijn, omdat een privéschool niet op overheidsgeld draait. Op de vraag hoe Atasoy de school dan zal bekostigen, zou hij aan de Onderwijsinspectie hebben geantwoord dat zij "dat maar moeten uitzoeken", schrijft NRC. Daarna zou Atasoy "met een knipoog" hebben gewezen naar een overheidslijst met onvrije landen die al meermaals zijn van verdacht van buitenlandse inmenging bij Nederlandse moskeeën. Over deze lijst zou Atasoy hebben gezegd: "Ze kunnen al die landen afgaan."
Atasoy is als de dood voor overheidsinmenging, schrijft NRC. Daarom heeft hij al bij een rechtszitting herhaaldelijk geweigerd om het adres van zijn nieuwe privéschool te geven. Toch zijn er in Nederland ook islamitische scholen die een goede band overheid onderhouden: zo zijn er drie in Rotterdam, stelt NRC.
Atasoy lijkt verzuurd te zijn geraakt na zijn jarenlange juridische strijd tegen de overheid om een islamitische school op te richten. Zijn nieuwe school heet daarom 'het Achterhuis'. Hij stelt namelijk: "Moslims die niet aan de leiband lopen van de overheid worden opgejaagd als Joden in de Tweede Wereldoorlog. Wij worden nog niet vergast, maar wel besmeurd en bespat. Onze rechten vervallen."