Al langer maken wetenschappers zich grote zorgen over de oversterfte in Nederland, en ook vanuit de politiek wil men antwoorden. In december van 2021 diende Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt een motie in die opriep tot onderzoek naar de oversterfte in Nederland. De motie kon rekenen op Kamerbrede steun, echter blijft het gissen naar de antwoorden.
Dit komt omdat de data die wetenschappers nodig hebben om dit raadsel op te lossen achter gesloten deuren blijft liggen. Wetenschappers hebben de data omtrent oversterfte van de GGD en het RIVM nodig om deze trend goed te onderzoeken, maar dat lukt niet omdat beide instanties wegens privacyredenen de data niet willen overdragen.
‘We constateren dat het oversterfteonderzoek niet goed kan plaatsvinden. Daarmee is de motie-Omtzigt niet uitvoerbaar', aldus enkele onderzoekers.
‘Ik denk niet dat er moedwillig dingen onder tafel worden gehouden, of dat er een of ander complot is. Maar om het vertrouwen van het publiek te waarborgen, wil je die verdenking ook helemaal niet op je laden. Alleen al om die reden is het zo essentieel dat deze gegevens beschikbaar komen voor onderzoek', vertelt Robert Verheij over de kwestie.
Zonder deze data blijft het voorlopig nog een raadsel waarom de oversterfte hoger ligt dan afgelopen jaren.