Kamervragen Van Haga over plegen van ambtsmisdrijven tijdens coronacrisis: "Men wil een nieuwe communistische heilstaat"
Tweede Kamerlid Wybren van Haga (BVNL) eist middels Kamervragen opheldering over berichtgeving dat tijdens de coronacrisis meerdere ambtsmisdrijven zijn gepleegd. Na uitgebreid WOB-onderzoek is gebleken dat ambtenaren, de Kamer en ministers grondwettelijke rechten van burgers, zoals beschreven in de grondwet, op allerhande manieren hebben omzeild, overtreden en uiteindelijk vastgelegd in een nieuwe wet: de Tijdelijke wet maatregelen covid-19 (Twm).
“Uit het WOB-onderzoek blijkt dat de grondwet in de coronacrisis vanaf het begin ernstig onder druk heeft gestaan met de mondkapjesplicht, de anderhalve meter, de quarantainevoorschriften en de lockdowns. Ambtenaren waren zich ervan bewust dat voor al deze maatregelen weinig tot geen wetenschappelijk bewijs was, zo blijkt uit de stukken,” aldus Van Haga, die het onacceptabel vindt dat uit de stukken verder blijkt dat ambtenaren en ministers maandenlang bezig zijn geweest met het uitwerken van wetsvoorstellen die de Grondwet met voeten zouden hebben getreden.
"U moet daarbij denken aan pogingen om het verbod op met stemverheffing bij meedoen aan demonstraties erdoor te krijgen, telefoongegevens van iedere burger ongevraagd te gebruiken, computernetwerken van bedrijven te doorzoeken, huizen binnen te dringen, lichamelijk onderzoek verrichten, gezonde burgers in quarantaine te plaatsen en meer van dit soort zaken die fundamentele rechten en vrijheden van burgers ernstig inperken. Men wil een nieuwe communistische heilstaat."
BVNL, die eerder meer dan 250.000 handtekeningen ophaalde tegen coronadiscriminatie, stelt dat de tijdelijke regelingen niet stroken met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, wetgeving die boven de Nederlandse wetgeving staat.
"In plaats dat die ministers en ambtenaren, als hoeders hoeders van de Grondwet, burgerrechten beschermden, werden deze vertrapt", aldus Van Haga die blijft wedijveren om de nieuwe coronawet, de Twm, die op een aantal punten in conflict is met de Grondwet, te deponeren waar ie thuishoort: in de prullenmand.
"Uit de beslispuntennotitie van 27 mei 2020 blijkt duidelijk dat de opdracht aan de ambtenaren die hier willens en wetens aan hebben meegewerkt helder was: Doel van de Tijdelijke wetgeving maatregelen is een wettelijke grondslag te krijgen voor een grondrechtenbeperking. Omdat op grond van Artikel 120 geen enkele rechter deze coronawet mag toetsen aan de Grondwet, zijn er met de ondertekening van de Twm op grond van Hoofdstuk 1, artikel 1, lid 2 van de wet ‘Ministeriële verantwoordelijkheid en ambtsdelicten leden Staten-Generaal, ministers en staatssecretarissen’ door drie ministers ambtsmisdrijven gepleegd en dit geldt ook voor iedere ambtenaar die hieraan meegewerkt heeft."