Aandelen wapenindustrie schieten omhoog ondanks wereldwijde beursdaling
Hoewel beurzen wereldwijd rode cijfers laten zien, is er één opmerkelijke uitzondering: de aandelen van Lockheed Martin, een van de grootste spelers in de wapenindustrie. De opvallende stijging te midden van een bredere economische malaise voedt speculaties over de mogelijke oorzaken en implicaties.
Terwijl de meeste grote technologiebedrijven zoals NVIDIA (-15 procent), Tesla (-12 procent), Apple (-10,5 procent), Facebook (-10,5 procent), Microsoft (-10 procent) en Amazon (-10 procent) aanzienlijke verliezen leden, ziet Lockheed Martin een aanzienlijke waardestijging van 23 procent sinds 19 juli. Deze uitzonderingspositie lijkt te worden veroorzaakt door een combinatie van toenemende defensie-uitgaven, geopolitieke spanningen en een verschuiving van beleggers naar de defensiesector als een veiligere investering in onzekere tijden.
De aandelen van Lockheed Martin stegen eveneens flink na de Russische inval in Oekraïne, tweeënhalf jaar geleden. Ook bij de uitbraak van de Gaza-oorlog op 7 oktober zag Lockheed Martin zijn koers omhoog schieten.
Wat de oorzaak is van de huidige stijging, is vooralsnog voer voor speculatie. Analisten wijzen erop dat Lockheed Martin profiteert van de hernieuwde leveringen van hun F-35 gevechtsvliegtuigen en een optimistische vooruitblik voor hun raketprogramma’s. Dit optimisme werd bevestigd door een upgrade van RBC-analist Ken Herbert, meldt Barron's. "Lockheed heeft een positieve ommekeer in zijn omzetgroei gezien", aldus Herbert. Hij benadrukte dat de investeringen in verschillende raketprogramma’s een langdurige opwaartse trend ondersteunen. Zelf heeft hij zijn koersdoelen voor Lockheed Martin omhoog bijgesteld.
Ook de aandelen van andere grote wapenspelers gaan omhoog. Zo zien RTX, Northrop Grumman en Palantir een enorme waardestijging sinds anderhalve week. Ook General Dynamics groeide flink, maar keldert nu enkele dagen. De aandelen van Boeing en Halliburton dalen.
Economische malaise
Afgelopen week zagen beurzen wereldwijd rode cijfers. Zo daalde de Nikkei-index in Japan met maar liefst 12,4 procent. De VIX-index, die de volatiliteit van de markt meet, steeg met 180 procent in twee weken tijd. Dit wijst op aanzienlijke bezorgdheid onder beleggers over een mogelijke wereldwijde recessie.
Op sociale media, met name op X (voorheen Twitter), uiten gebruikers hun bezorgdheid over de schijnbare discrepantie tussen de prestaties van defensieaandelen en de bredere markt. Sommigen speculeren openlijk over de mogelijkheid van een naderende Derde Wereldoorlog, gezien de sterke stijging van aandelen in de oorlogsindustrie terwijl de rest van de markt in een neerwaartse spiraal verkeert.
De defensiesector is doorgaans minder gevoelig voor veranderingen in de rente en bredere economische omstandigheden, omdat deze sector sterk afhankelijk is van overheidsuitgaven en de wereldwijde dreigingsniveaus. Dit verklaart mogelijk waarom Lockheed Martin en soortgelijke bedrijven gedijen in een tijd waarin andere sectoren het zwaar hebben, aldus analisten.