Brits verbod op transzorg voor kinderen houdt stand
Het Britse verbod op puberteitsremmers is volgens de Hoge Raad rechtmatig. Dit verbod werd eind mei ingevoerd door de regering-Sunak via noodwetgeving, met als doel om het gebruik van deze medicijnen voor kinderen en transgender jongeren in te perken.
Het verbod leidde tot een juridische strijd, aangespannen door TransActual UK. Volgens deze belangenorganiseede had toenmalig Gezondheidsminister Victoria Atkins verzuimd om patiëntenorganisaties te raadplegen en misbruik maakte van het noodproces. De groep stelde dat de invoering van de wet overhaast en zonder voldoende inspraak was doorgevoerd.
De rechter kwalificeert het verbod echter als legitiem, meldt BBC. Dit nieuws wordt verwelkomd door de huidige minister Wes Streeting. "De gezondheidszorg voor kinderen moet worden geleid door bewijs", zegt hij. "Uit de review van Dr. Hilary Cass blijkt dat er onvoldoende bewijs is dat puberteitsremmers veilig en effectief zijn voor kinderen met genderdysforie."
Streeting gaf verder aan dat hij samen met NHS England werkt aan verbeteringen in de genderidentiteitsdiensten voor kinderen en dat er een klinische proef wordt opgezet om verder bewijs te verzamelen over de veiligheid en effectiviteit van puberteitsremmers. Actiegroep TransActualUK gaat echter in beroep tegen het rechterlijk oordeel.
Internationaal vindt er momenteel een kanteling plaats omtrent de genderbehandeling voor kinderen. Landen als het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen, Zweden en Finland doen de Dutch Protocol in de ban vanwege een gebrek aan wetenschappelijk bewijs. Ook in Nederland lopen er meerdere aangiften tegen de genderkliniek van Amsterdam UMC.