Verkiezingschaos in Venezuela: linkse president accepteert nederlaag niet
De landelijke verkiezingen hebben Venezuela maandagochtend in een diepe chaos gestort. De zittende president, Nicolás Maduro, is door de aan hem gelieerde Nationale Kiesraad (CNE) uitgeroepen als winnaar. De oppositie betwist echter de uitslag en doet aangifte van onregelmatigheden bij de stemmentelling.
In de nacht van zondag op maandag werd Maduro tot winnaar uitgeroepen van de landelijke presidentsverkiezingen, met 80 procent van de stemmen geteld. Maar een uur later reageerde oppositieleidster María Corina Machado verontwaardigd tijdens een persconferentie. Ze beweerde dat niet Maduro, maar oppositiekandidaat Edmundo González de verkiezingen had gewonnen.
“Venezuela heeft een nieuwe president en dat is Edmundo González. Wij hebben gewonnen en de hele wereld weet het,” verklaarde Machado. Volgens de verenigde oppositie heeft González 70 procent van de stemmen behaald tegen 30 procent voor Maduro, gebaseerd op de uitslagen van 40 procent van de stembureaus die de oppositie in handen heeft. Machado noemde de officiële uitslag “een belediging van de waarheid.”
Kort voordat de Nationale Kiesraad Maduro’s overwinning bekendmaakte, deed de oppositie aangifte van onregelmatigheden. Zo werd de toegang tot de Nationale Kiesraad in Caracas geweigerd aan vier officiële waarnemers van de oppositie. Nationale gardisten blokkeerden de toegang en waarnemers werden bij veel stembureaus zonder reden weggestuurd. In andere stembureaus weigerden autoriteiten de officiële uitslag te delen met de waarnemers, wat tegen de wet is. Ook is op beelden, die rondgaan op sociale media, te zien dat het leger de toegang blokkeert tot een stembureau, zodat gewone Venezolanen niet meer kunnen stemmen.
BREAKING: Nicolas Maduro has now activated the Venezuelan military to block people from voting because the turnout for the opposition is HISTORIC
— George (@BehizyTweets) July 28, 2024
Please pray for the people of Venezuela
pic.twitter.com/sGYkSyl2ZX
'Nederlaag van socialisme'
De verkiezingsuitslag lijkt de hoop van veel Venezolanen op een einde aan 25 jaar socialistische heerschappij te vernietigen. Terwijl Maduro zich voorbereidt op zijn derde zesjarige regeringstermijn, blijft de oppositie vastberaden. Edmundo González belooft de uitslag op vreedzame wijze te bestrijden en benadrukt dat de opkomst historisch was. "Wij hebben in alle staten gewonnen," voegde Machado toe. "Leve een vrij Venezuela!"
President Gabriel Boric van Chili noemde de officiële uitslag 'moeilijk te geloven' en zei dat Chili geen enkel resultaat erkent dat niet verifieerbaar is. De Verenigde Staten uit 'ernstige zorgen”'over de uitslag en eist via minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken dat de Venezolaanse autoriteiten alle details van de uitslag bekendmaken.
Nayi Bukele, de president van El Salvador, toont zich eveneens kritisch. 'Wat we gisteren in Venezuela zagen heeft geen andere naam dan fraude. Een "verkiezing" waarbij de officiële uitslag geen relatie heeft met de werkelijkheid. Iets wat voor iedereen duidelijk is', schrijf hij op X.
Ook de Argentijnse president Javier Milei gelooft niets van de officiële verkiezingsuitslag. 'Venezolanen kozen ervoor een einde te maken aan de communistische dictatuur van Nicolás Maduro. De gegevens kondigen een verpletterende overwinning aan voor de oppositie en de wereld wacht erop dat zij de nederlaag erkent na jaren van socialisme, ellende, decadentie en dood. Argentinië zal geen nieuwe fraude erkennen en hoopt dat de strijdkrachten deze keer de democratie en de wil van het volk zullen verdedigen.'
Hierbij sluit PVV-leider Geert Wilders zich aan. 'Maduro is inderdaad een boef die de verkiezingen manipuleert en de bevolking van Venezuela van hun welverdiende vrijheid en welvaart berooft.'