Britse regering pauzeert wet tegen cancelcultuur op universiteiten
De Britse regering pauzeert de invoering van de Higher Education (Freedom of Speech) Act 2023, slechts een week voordat deze in werking zou treden. De wet zou universiteiten en studentenverenigingen financieel bestraffen voor het niet beschermen van de vrijheid van meningsuiting.
Onderwijsminister Bridget Phillipson kondigde vrijdag aan dat verdere uitvoering van de wet wordt stopgezet om andere opties te overwegen, meldt The Guardian. De wet zou de Office for Students (OfS), een Britse toezichthouder, de bevoegdheid geven om boetes op te leggen aan instellingen waar bijvoorbeeld evenementen werden geannuleerd onder maatschappelijke druk. Volgens de aankomende Labour-regering is de stap bedoeld om de administratieve lasten voor de OfS te verminderen, maar rechtse criticasters vermoeden een politiek motief.
De Higher Education Freedom of Speech Act (HEFOSA) kreeg in mei 2023 koninklijke goedkeuring, als reactie op protesten op campussen tegen ‘genderkritische’ sprekers. De wet verplicht hoger onderwijsinstellingen en studentenverenigingen om de principes van vrijheid van meningsuiting en academische vrijheid te handhaven. Individuen zouden ook rechtszaken kunnen aanspannen tegen instellingen die hun recht op vrije meningsuiting niet beschermden.
Begin deze maand maand won Labour met afstand de Britse parlementsverkiezingen. Als gevolg hiervan nam de partij het regeringsstokje over van de Conservatieve partij, die een historische nederlaag leed.
Gemengde reacties
De aankondiging van Phillipson heeft geleid tot gemengde reacties. Zo stelt Jo Grady, secretaris-generaal van de University and College Union: “We hebben de regering lang opgeroepen om haar obsessie met cultuurstrijd op campussen te beëindigen en we zijn verheugd dat Labour naar ons heeft geluisterd en de absurde voorstellen voor boetes voor vrijheid van meningsuiting heeft laten vallen. Deze plannen waren altijd een Trojaans paard om de cultuurstrijd aan te wakkeren en het is juist dat Labour ze heeft laten vallen.”
Saranya Thambirajah, vicevoorzitter van de National Union of Students (NUS), zegt tegen de BBC: “Velen van ons vreesden echt de impact die deze wet zou hebben, wat zou leiden tot verdere verdeeldheid op onze campussen en marginale studentengemeenschappen nog meer in gevaar zou brengen.”
Aan de andere kant uitte de Free Speech Union haar verontwaardiging via X: “De aanval van de regering op de Freedom of Speech Act is schokkend. Als Labour weigert wetgeving uit de vorige parlementaire zitting uit te voeren, zal de Free Speech Union gerechtelijke stappen ondernemen.”