Milei: een economisch voorbeeld voor Nederland?
De president van Argentinie, Javier Milei, meldt dat de maandelijkse inflatie van Argentinië sinds december 2023 op jaarbasis is gedaald van 17.000 procent naar 35 procent. Hiermee lijkt de "schoktherapie" van de Argentijnse economie zijn vruchten af te werpen. Milei is gekozen vanwege zijn belofte om de Argentijnse economie en bureaucratie radicaal te hervormen en probeert dit sinds zijn aantreden waar te maken.
Afgelopen december trad Mileu aan met de belofte om Argentinië uit de jarenlange economische zware tijden te halen. Met een bruto binnenlands product (BBP) van 591 miljard euro is Argentinië een van de grootste economieën van Zuid-Amerika. Echter heeft Argentinie al jaren te kampen met een zeer hoge inflatie. Daar lijkt sinds het aantreden van Milei en zijn economische hervormingen eindelijk verandering in te komen.
VAAAAAAAAMOOOOOO...!!!
— Javier Milei (@JMilei) July 17, 2024
La inflación mensual anualizada pasó del 17.000% en diciembre, a una tasa del orden del 35% anual...!!!
.@LuisCaputoAR los libros te citarán como el mejor ministro de economía de la historia. Por evitar la hiper sin violar los derechos de propiedad, sin… https://t.co/FtQtnH31aT
Mileu probeert metaforisch een "schoktherapie" te geven aan de Argentijnse economie. Dit heeft tot nu toe onder andere geleid tot radicale hervormingen zoals het devalueren van de Argentijnse peso, het afschaffen van transport en energie subsidies en door het aantal ministeries te halveren.
Met het succes van Mileu om de inflatie in Argentinië significant te verminderen, neemt de belangstelling van andere landen in de regio en daarbuiten toe voor Mileu zijn beleid. De vraag is of andere politieke leiders van landen die te kampen hebben met hoge inflatie een les trekken uit de beleidshervormingen van Mileu of dat ze op dezelfde voet verder zullen gaan.
Ook in westerse landen waar het afgelopen jaar veel last is geweest van inflatie waardoor veel mensen, waaronder in Nederland, financieel in de problemen kwamen, kan de politiek wat leren van het libertarische beleid van Mileu. Met steeds hogere overheidsuitgaven in de meeste westerse landen is echter maar de vraag of deze les op korte termijn getrokken gaat worden.