Beoogde BBB-kabinetsleden zien grote uitdagingen in landbouwdossier
Femke Wiersma en Jean Rummenie, de beoogde minister en staatssecretaris voor landbouw, hebben de taak gekregen om de sector nieuw perspectief te bieden. Deze opdracht komt precies een jaar na het mislukken van het landbouwakkoord van huidig demissionair minister Piet Adema. Politiek verslaggever Leendert Beekman benadrukt bij BNR Nieuwsradio dat de nieuwe BBB-bewindslieden voor een enorme uitdaging staan.
Wiersma en Rummenie hebben dinsdag gesproken met de beoogde minister-president Dick Schoof en formateur Richard van Zwol. Beekman wijst op de acute problemen die ze moeten aanpakken, zoals mest, stikstof en de naderende kaderrichtlijn water. De nieuwe coalitie, vooral de BBB, heeft grote beloftes gedaan, onder meer over aanpassingen van Europese regels. Ze hebben veel werk voor de boeg.
Wiersma erkent dat ze niet iedereen tevreden kan stellen. "Maar we gaan er vol enthousiasme tegenaan. Er ligt een goed hoofdlijnenakkoord dat deze zomer wordt uitgewerkt. We gaan met een nieuwe ploeg aan de slag." Ze benadrukt dat diplomatie essentieel is bij onderhandelingen in Brussel.
De vraag is echter of er voldoende geld is om de landbouwtransitie te financieren. Het Transitiefonds, eerder bekend als stikstoffonds, had meer dan 20 miljard euro beschikbaar voor de transitie van het landelijk gebied. "Maar 15 miljard euro is verdwenen in het hoofdlijnenakkoord," aldus Beekman. "Dit geld gaat nu niet naar agrarische ondernemers en het landelijk gebied."
BBB-leider Caroline van der Plas stelt echter dat er nog andere fondsen beschikbaar zijn, zoals InvestNL. Ze ontkent dat er 15 miljard euro is verdwenen. "Dat geld was niet specifiek geoormerkt voor boeren of het landelijk gebied." Van der Plas benadrukt dat het aan de nieuwe minister is om verdere plannen uit te werken.