Verrassende verkiezingsuitslag België: N-VA blijft boven Vlaams Belang staan
Bij de recente verkiezingen in België blijft de Vlaams-nationalistische partij N-VA (Nieuwe Vlaamse Alliantie) de grootste partij in het Vlaamse en het nationale parlement. Ondanks een grote stijging van de radicaal-rechtse partij Vlaams Belang, blijft de N-VA aan kop.
Belgium, National Parliament election today:
— Europe Elects (@EuropeElects) June 10, 2024
99.9% of the vote counted, per federal political family
N VA-ECR: 16.7% (+0.7)
PS/Vooruit-S&D: 16.2%
MR/OVLD-RE: 15.7% (-0.5)
CD&V/LE-EPP: 14.8% (+2.2)
VB-ID: 13.8% (+1.9)
PTB PVDA-LEFT: 9.9% (+1.3)
ECOLO/Groen-G/EFA: 7.5% (-4.7)… pic.twitter.com/xIiyJsxYlW
In Vlaanderen behaalt de N-VA onder leiding van Bart De Wever 25,2 procent van de stemmen. Dit resultaat stelt De Wever in staat om zijn belofte na te komen om niet met Vlaams Belang te regeren. Vlaams Belang, geleid door Tom Van Grieken, eindigde met 21,9 procent van de stemmen. Opiniepeilingen voorspelden eerder een overwinning voor Vlaams Belang in het Nederlandssprekende noorden van het land, maar de N-VA wist deze trend te keren.
“Vrienden, we hebben deze verkiezingen gewonnen,” zei N-VA leider Bart De Wever tegen zijn supporters. “En geef toe: dat had je niet verwacht. De peilingen waren slecht, de commentaren in de pers waren vernietigend, maar jullie hebben nooit opgegeven.”
Premier Alexander De Croo van de Vlaamse liberalen (Open VLD) sprak van een "extreem zware avond" voor zijn partij. De Open VLD kreeg slechts 7,7 procent van de stemmen, een halvering ten opzichte van de vorige verkiezingen.
Met bijna alle stemmen geteld, blijken zowel de landelijke als regionale verkiezingen verrassingen op te leveren. De sociaaldemocraten van Vooruit en de radicaal-linkse PVDA zagen winst. Vooruit behaalde 13,6 procent en de PVDA 8,9 procent. Groen, dat de kiesdrempel van 5 procent moest halen, staat voorlopig op 7,4 procent.
Het tellen van de stemmen in Vlaanderen liep vertraging op door problemen met de computers in sommige stemlokalen, die daarom pas om 18.00 uur sloten in plaats van 16.00 uur.
Wallonië
In Wallonië tekent zich ook een verrassing af. Met ongeveer 20 procent van de stemmen geteld, is de liberale Mouvement Réformateur (MR) de grootste partij. De centrumpartij Les Engagés volgt op de tweede plek, terwijl de linkse PS, die al decennia dominant is, op de derde plaats staat. De radicaal-linkse PTB eindigt voorlopig op de vierde plaats met minder dan 10 procent van de stemmen, ondanks eerdere exitpolls die voorspelden dat de PTB zou winnen.
Premier De Croo benadrukte zijn verantwoordelijkheid voor de verliezen van zijn partij en verklaarde dat de resultaten een moeilijke weg vooruit voorspellen voor de Belgische politiek. De komende weken zullen cruciaal zijn voor de toekomstige politieke koers van het land.