Nieuwe ministers zullen voor het eerst worden verhoord door Tweede Kamer voor installatie
Voordat de nieuwe bewindspersonen onder leiding van premier Schoof op het bordes staan, moeten ze deelnemen aan een hoorzitting in de Tweede Kamer. Dit is de eerste keer dat Nederland zo'n procedure hanteert.
Het idee voor de hoorzittingen komt van D66 en werd vorig jaar met een nipte meerderheid goedgekeurd in de Tweede Kamer. Tijdens de hoorzittingen mogen de kandidaat-ministers en -staatssecretarissen maximaal vier minuten over zichzelf praten. Daarna beantwoorden ze vragen van de Kamerleden. Het debat zal kort zijn: fracties mogen slechts één vraag stellen en niet doorvragen.
Het doel van de hoorzitting is meer transparantie te bieden. "De kandidaat-bewindspersonen kunnen zich presenteren aan Nederland," zegt D66-Kamerlid Joost Sneller tegenover Nieuwsuur. "Maar ook verantwoording afleggen over zaken uit het verleden of vragen beantwoorden over hun geschiktheid en motivatie."
Hoewel Kamerleden na de hoorzittingen de benoeming van een bewindspersoon niet kunnen tegenhouden, kan een slecht optreden wel de politieke toekomst van een kandidaat-minister beïnvloeden. De vraag blijft wat de hoorzittingen politiek of inhoudelijk zullen opleveren.
De hoorzittingen zijn een nieuw element in de Nederlandse politieke procedure en zullen nauwlettend worden gevolgd om te zien of ze bijdragen aan meer transparantie en verantwoording in de politiek.