'Hypocrisie van gevestigde kranten blootgelegd in twee foto's'
Meer dan dertig kranten en nieuwsmedia roepen in een grote advertentie op om de geplande btw-verhoging op kranten niet door te voeren. Volgens het nieuwe regeerakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB gaat de btw op gedrukte en digitale media van 9 naar 21 procent. De kranten maken zich grote zorgen om de toegankelijkheid van de media, maar volgens critici hebben ze boter op hun hoofd.
De gevestigde media schrijven dinsdag in de advertentie dat ze bang zijn dat Nederlanders minder toegang krijgen hebben tot journalistiek. Dit kan leiden tot een grotere kloof tussen mensen die wel en geen nieuws lezen, meldt NOS.
De redacties verwachten ook financiële problemen. Vooral kleinere en regionale kranten zullen dit merken, beweren de hoofdredacteuren van meer dan 30 kranten, waaronder de Volkskrant, NRC, AD, Trouw, De Telegraaf en regionale kranten. Ze waarschuwen dat dit de diversiteit in de Nederlandse journalistiek in gevaar brengt.
'Een tweeluik'
De kranten maken zich grote zorgen of hun kwaliteitsjournalistiek nog wel toegankelijk blijft voor gewone Nederlanders. Maar wat blijkt: zelf lijken de media hier enige boter op hun hoofd te hebben. Regelmatig plaatsen de krant hun artikelen al achter een betaalmuur, merkt podcastmaker Bert Brussen op via X.
Sterker nog: vorig jaar verzwaarde DGP Media (eigenaar AD, Volkskrant, VTM en De Morgen) zijn betaalmuur van soft naar hard, zodat de betaalmuren nog lastiger te omzeilen zijn. Ook de publieke omroep, volledig betaald met belastinggeld, heeft inmiddels een betaalde versie: NPO Plus.
Door de hogere btw verwachten de kranten eveneens minder abonnees. Maar in werkelijkheid dalen de oplages van vrijwel alle grote kranten al zo'n twintig jaar, zoals blijkt uit hun eigen cijfers.
Daarom reageert Brussen cynisch op de oproep van de kranten. Hij plaatst twee foto's naast elkaar: eentje van de oproep in de Volkskrant, en de ander van de betaalmuur van de Volkskrant.
Een tweeluik: pic.twitter.com/qsZhZDN6If
— Bert Brussen (@bertbrussen) May 21, 2024