Groningen biedt excuses aan voor slavernijverleden
De gemeente Groningen biedt officieel excuses aan voor haar aandeel in de slavenhandel. Tijdens een recente bijeenkomst betuigde burgemeester Schuiling namens de stad zijn spijt. De stad zal twee monumenten oprichten ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de slavernij, meldt RTV Noord.
De excuses volgen na een grondig onderzoek naar de betrokkenheid van de stad bij de West-Indische Compagnie (WIC) en de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC). Het onderzoek toont aan dat Groningen significant betrokken was bij de WIC, die zo'n 300.000 Afrikanen naar de Amerika’s vervoerde. Volgens de bevindingen waren Groningse schepen verantwoordelijk voor het verschepen van ongeveer 33.000 mensen naar Midden- en Zuid-Amerika, waarvan naar schatting 13 procent de overtocht niet overleefde.
Groningen krijgt ook twee monumenten ter nagedachtenis aan de slavernij. Een monument zal de slavenhandel tussen Afrika en Amerika herdenken en een ander de slavenhandel in Nederlands-Indië. De ontwerpen van deze monumenten zullen worden geleid door de wensen en tradities van de nazaten van de slaven.
Niet alle gemeentes bieden hun excuses aan. Zo was er in de Hoornse gemeenteraad vorig jaar te weinig steun hiervoor. Hoorn besloot geen excuses aan te bieden voor het slavernijverleden en erkende evenmin de rol die de gemeente heeft gespeeld in dat verleden. In februari wees de Vlissingse gemeenteraad nog een voorstel af voor de komst van een slavernijmonument.