Kamer wil visum intrekken van relschoppende UvA-studenten uit buitenland
Na de recente UvA-rellen neemt de Tweede Kamer drastische maatregelen. De Kamer pleit voor het intrekken van het studievisum van niet-Europese studenten die betrokken waren bij de rellen. Ook wil de PVV dat universiteitsbestuurders worden vervangen die te weinig deden tegen onrust op de campus.
Maandag was het weer flink onrustig in Amsterdam. Pro-Palestijnse studenten drongen de campus Roeterseiland van de Universiteit van Amsterdam (UvA) binnen en richtten daar een ravage aan. Het meubilair zoals tafels, stoelen en beeldschermen, werd gesloopt, koffieapparaten werden onbruikbaar gemaakt en overal werd met graffiti gespoten. Uiteindelijk moest de Mobiele Eenheid (ME) ingrijpen om de rust te laten wederkeren aan de universiteitscampus.
Een groep van ongeveer dertig gemaskerde personen bestormde de zesde verdieping van een universiteitsgebouw, waar normaal gesproken het College van Bestuur (CvB) zetelt. Volgens ooggetuigen zorgde de groep voor een intimiderende sfeer en dwong zij personeelsleden om te vluchten.
Kamerdebat over UvA-rellen
De volgende dag is hierover gedebatteerd in de Tweede Kamer. Tijdens het debat ligt de focus op de veiligheid op de universiteit. De VVD toont zich geschokt door de gebeurtenissen: "De antisemitische posters en de gewelddadige acties die we hebben gezien, zijn onaanvaardbaar", zich Kamerlid Claire Martens-America
Minister van Onderwijs, Paul, benadrukt dat universiteiten zelf verantwoordelijk zijn voor de orde op hun campussen. Volgens haar moeten de instellingen heldere grenzen stellen wanneer deze orde wordt verstoord.
Naast het beheersen van protesten wordt ook de bescherming van Joodse studenten aangehaald. Het plan om deze studenten via maillijsten te informeren bij onrust, wordt door veel Kamerleden gezien als een trieste noodzaak. Ook maken sommige fracties zich zorgen om uitspraken van sommige docenten die geen ruimte zien voor zionistische studenten.
De Kamer dringt ook aan op het intrekken van studievisa voor niet-EU studenten die bij de protesten betrokken waren. Daarnaast wil de PVV dat de universiteitsbestuurders worden vervangen die niet adequaat reageerden op de onrust. "We moeten actie ondernemen tegen bestuurders die hun verantwoordelijkheden niet nemen," besluit PVV'er Reindert Blauw.