Toeslagenschandaal 5 miljard duurder dan verwacht, prinses Laurentien ingeschakeld om te helpen
De afhandeling van de toeslagenaffaire blijkt mogelijk nog eens 5 miljard euro duurder uit te vallen dan eerder gedacht. Een geheime notitie van het ministerie van Financiën, die door de NOS is ingezien, onthult dat de kosten van de hersteloperatie kunnen oplopen tot in totaal 14 miljard euro.
Deze hoge kosten zijn vooral het gevolg van een nieuwe methode om slachtoffers te compenseren, uitgevoerd door een stichting van prinses Laurentien, zo blijkt uit de notitie. Ambtenaren vragen zich af of de grote bedragen die daarmee gepaard gaan nog wel te rechtvaardigen zijn. Gemiddeld krijgen gedupeerden via deze nieuwe methode een schadevergoeding van 128.000 euro.
De kosten voor de hersteloperatie waren al veel hoger dan aanvankelijk werd verwacht. In eerste instantie werd gedacht dat een half miljard euro genoeg zou zijn om slachtoffers te compenseren. Eerder dit jaar is het budget voor de hersteloperatie al verhoogd naar ruim negen miljard euro.
Als het kabinet doorgaat op de ingeslagen weg, met 'de methode Laurentien', kan het totale bedrag dus oplopen tot ruim veertien miljard euro, zo blijkt uit de geheime notitie waarvan demissionair minister van Financiën Van Weyenberg op de hoogte is gesteld.
Het ministerie van Financiën geeft geen antwoord op veel vragen van de NOS hierover. Een woordvoerder van staatssecretaris Aukje de Vries voor Toeslagen laat wel weten dat de methode Laurentien is gestart als een "grootschalige pilot". "Op basis van een evaluatie van deze pilot zal binnenkort een kabinetsbesluit worden genomen over het vervolg van de nieuwe schaderoute en zal de Tweede Kamer hierover worden geïnformeerd."
De 'methode Laurentien' is bedacht door de Stichting Gelijkwaardig Herstel, opgericht door prinses Laurentien. De stichting biedt ouders een alternatief voor de moeizame hersteloperatie van de Belastingdienst. Ouders kunnen bij de stichting hun verhaal één keer doen, waarna op basis daarvan een compensatie wordt berekend.
Online reageert men kritisch op het idee om iemand van het Koningshuis in te schakelen om de toeslagenproblemen op te lossen. Zo stelt voormalig senator Henk Otten: 'Prinses Laurentien de toeslagen laten afhandelen? Leden van het Koninklijk Huis - die zelf geen belasting betalen - functioneren nu ook als uitvoeringsorgaan van de belastingdienst? Wie bedenkt zoiets?'
Ook de rechtervleugel van de VVD is niet al te blij met dit nieuws. De VVD-tak, genaamd Klassiek Liberaal, schrijft: 'Puinhoop. Een stichting van prinses Laurentien gaat miljarden belastinggeld verdelen? Niet doen. Niet acceptabel voor de belastingbetaler. Niet het demissionaire kabinet moet besluiten over onuitlegbare bedragen, maar het nieuwe kabinet moet dit zorgvuldig afwegen.'