Verpleegt deze Europese kandidaat-lidstaat ruim 1.000 Hamas-terroristen?
Maandag deed de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan een aantal opvallende uitspraken over de Gaza-oorlog. Zo beweerde hij dat Hamas geen terreurorganisatie is, maar een "verzetsbeweging". Sterker nog: hij stelde dat Turkije momenteel ruim duizend Hamas-terroristen verpleegt in Turkse ziekenhuizen. Kort erop werd dit echter gecorrigeerd naar Gazanen in het algemeen.
Maandag veroorzaakte Erdoğan flink wat opschudding door te beweren dat Turkije momenteel ruim duizend Hamas-terroristen verpleegt. Dit zei hij tijdens een gezamenlijke persconferentie met de Griekse premier Kyriakos Mitsotakis in Ankara. Ook bestempelde hij Hamas als een "verzetsbeweging", meldt Reuters.
BREAKING:
— Manakdeep Singh Kharaud (@Iam_MKharaud) May 13, 2024
🇹🇷🇵🇸 Turkish President Erdogan says over 1,000 Hamas members are treated in Turkish hospitals:
"I don't see Hamas as a terrorist organization, on the contrary, I see Hamas as people who are fighting to protect their land and their people."#blockout2024 #Eurovision pic.twitter.com/UXI5PpzQ8F
De Turkse president sprak: "Meer dan 1.000 leden van Hamas worden behandeld in ziekenhuizen in ons land." Later verduidelijkte een Turkse functionaris, die anoniem wilde blijven, dat Erdogan verwees naar Palestijnen uit Gaza in het algemeen, en niet specifiek naar Hamas-leden. "President Erdogan versprak zich, hij bedoelde 1.000 Gazanen onder behandeling, niet Hamas-leden," lichtte de functionaris toe.
De kwestie is gevoelig, aangezien Hamas door verschillende landen, waaronder de EU en de VS, wordt geclassificeerd als een terroristische organisatie. Bovendien is Turkije sinds 1999 een kandidaat-lidstaat van de Europese Unie. Sindsdien heeft het land complexe onderhandelingen gevoerd om te voldoen aan de EU-normen. De toetredingsgesprekken begonnen formeel in 2005, maar ze zijn vaak belemmerd door politieke tegenstand en geopolitieke spanningen, zoals de erkenning van Cyprus en meningsverschillen over mensenrechtenkwesties.