Linkse studenten vereren Hamas in UvA-groepsapp en noemen Joodse docent 'kakkerlak'
In een besloten appgroep genaamd "UvA for Palestine" worden berichten uitgewisseld over het legitimeren van gewapend verzet en steun voor Hamas. De Telegraaf heeft inzage gekregen in deze groep, waarin de meningen over de steun aan de Palestijnen sterk uiteenlopen. De gesprekken onthullen dat er de afgelopen weken continu tips zijn gedeeld om de politie te ontwijken en tegen te werken, met als doel de politie uit te putten.
De groep bestaat uit een diverse groep activisten, sommigen verbonden aan de Universiteit van Amsterdam en anderen niet. Naast praktische tips wordt er ook veel gediscussieerd over ideologie. Dit zorgt voor spanningen, omdat leden moeten balanceren tussen radicale ideeën en de publieke opinie. Er is consensus dat men vreedzaam moet blijven voor de media om draagvlak te behouden, maar er is verdeeldheid over de beste strategieën. Terwijl sommigen het verbranden van de Israëlische vlag toejuichen, vinden anderen dit onverstandig vanwege mogelijke negatieve beeldvorming.
Extern wordt beleefdheid naar buiten toe benadrukt, maar intern worden harde taal en beledigingen niet geschuwd. Zo wordt burgemeester Halsema uitgemaakt voor een "liegend stinkdier" vanwege haar uitspraken over een incident met ammoniak. Ook worden politieagenten als "varkens" bestempeld en belachelijk gemaakt.
Daarnaast waarschuwt een deelnemer dat de politie mogelijk extra gewelddadig optreedt tegen mensen met een handicap en raadt aan om in te grijpen als een gehandicapte persoon wordt gearresteerd.
Anti-Joods sentiment
Sommige leden benadrukken echter het belang van terughoudendheid, omdat openlijke steun aan Hamas niet bevorderlijk zou zijn voor hun imago. Een lid genaamd Paco merkt op dat graffiti met de naam van Abu Ubaida, de woordvoerder van de gewapende tak van Hamas, op de muren van de UvA is aangetroffen. Hij erkent de bewondering voor Ubaida, maar twijfelt aan de tactische waarde van het openbaar maken van dergelijke steunbetuigingen. De groep bespreekt ook hun gevoel van belegering, waarbij ze beweren dat ze van alle kanten worden bedreigd.
Ze wijzen een gastdocent aan de UvA aan, waarvan wordt beweerd dat zijn kantoorgenoot banden heeft met het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI). Foto's van deze docent worden verspreid in de appgroep en daarbuiten, met beschuldigingen van spionage. De Joodse docent wordt in de groep beledigd en beschuldigd van banden met de Israël-lobby. Dit heeft ertoe geleid dat de docent de universiteit uit veiligheidsoverwegingen mijdt en geen commentaar wil geven op de situatie.