Rechter stelt 'non-binaire transvrouw' in ongelijk
De Spaanse rechter heeft in het voordeel beslist van Lucía Etxebarria, een bekende schrijfster. Ze was aangeklaagd door een 'non-binaire transpersoon', omdat hij zich 'gemisgenderd' door haar voelde. Daarom eiste hij een schadevergoeding van 11.000 euro van haar. Maar de rechter gaat hierin niet mee, en stelt Extebarria in het gelijk.
De aanklager, Marcos Ventura, identificeert zich als 'non-binaire transvrouw' en hanteert met vrouwelijke voornaamwoorden. Maar vier jaar geleden sprak Etxebarria hem aan als 'man' in een bericht op sociale media. Volgens Ventura schaadde dit zijn "recht op waardigheid, gelijke behandeling en non-discriminatie". Daarom stapte hij naar de rechter.
Maar nu krijgt hij het lid op de neus, meldt The Objective. De rechter oordeelt dat Ventura voldoende mannelijke esthetiek en fysieke kenmerken had, waardoor een persoon redelijkerwijs kon vermoeden dat hij mannelijk is. Daarom was Etxebarria's uitspraak gebaseerd op "een noodzakelijke vaststelling van een voldoende feitelijke basis om een publieke opinie te uiten", aldus het rechterlijk vonnis.
Ventura krijgt niet zijn verlangde schadevergoeding van 11.000 euro. In tegendeel: de rechter heeft hem opgedragen om Etxebarria's proceskosten te betalen. Hij had de mogelijkheid voor een schikking afgewezen en eiste schadevergoeding voor "publieke pesterijen en minachting, meerdere beledigingen en talrijke kwetsende opmerkingen" die volgens hem ontstonden door de publieke blootstelling.
De rechter verwierp deze claims en verklaarde dat er geen sprake was van een strafbaar feit, noch dat Ventura enige schade had geleden. Ventura mag nog wel in beroep gaan tegen de beslissing.
Opgeluchte reactie
Etxebarria's advocaat, Guadalupe Sanchez, prees de uitspraak en benadrukte dat het een belangrijke stap was voor de verdediging van de vrijheid van meningsuiting tegen diegenen die censuur willen opleggen op basis van identiteitskwesties.
Etxebarria zelf bedankte haar supporters en benadrukte het belang van de uitspraak als precedent. Ze wees op het gevaar van het opleggen van ideologische criteria en persoonlijke vetes als de uitspraak anders was geweest.