Zitten we in een 'democratie-loos' tijdperk? Paul Cliteur geeft antwoord
De laatste weken worden vaker dan voorheen aangenomen moties door demissionaire kabinetsleden naast zich neergelegd. Is dit normaal of is er sprake van een nieuwe, negatieve ontwikkeling in het parlement? Rechtsfilosoof Paul Cliteur sprak erover bij Ongehoord Nieuws.
“Ik zeg er één ding bij: als de motie wordt aangenomen en u wilt dat ik hem uitvoer, dat ga ik niet doen,” zei demissionair premier Rutte in de Kamer recent in de Kamer naar aanleiding van een kritische motie over geldsteun richting Oekraïne.
“Eens had Nederland een stadhouderloos tijdperk, maar we hebben nu een democratie-loos tijdperk,” stelt emeritus hoogleraar Paul Cliteur in het NPO-programma Ongehoord Nieuws.
“Ik vind het schofferende uitspraken die door de bewindslieden worden gedaan,” vervolgt Cliteur. “Je gaat toch heel serieus kijken of je aan een aangenomen motie tegemoet kunt komen, en helemaal in deze periode, die ook veel te lang duurt.”
Tweede Kamerlid Mona Keijzer (BBB) vindt het ‘niet netjes’ hoe dit gaat. “Als moties worden aangenomen, moet het kabinet zich daarover buigen. Wat Rutte zei – ‘en als-ie aangenomen wordt, voer ik ‘m niet uit en stapt het hele kabinet op’ – vond ik niet kunnen op die manier. Dan leg je de democratische functie van de Tweede Kamer volledig naast je neer.”
“We zitten in een democratie-loos tijdperk.”@paulcliteur kraakt het herhaaldelijk niet uitvoeren van moties door het demissionaire kabinet-#RutteIV.
— Ongehoord Nederland TV (@ongehoordnedtv) April 30, 2024
Volg #OngehoordNieuws live op NPO 1. pic.twitter.com/DGRt9smRFi