Marion Koopmans pleit voor invoering WHO-pandemieverdrag
Viroloog Marion Koopmans is groot voorstander van het WHO-pandemieverdrag, dat officieel wordt voorgesteld in mei. Volgens haar heeft de coronacrisis laten zien dat er een betere aanpak van pandemieën moet komen.
In Genève werkt een speciale werkgroep van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aan de eerste versie van een pandemieverdrag. Dit verdrag moet wereldwijde crisissen veroorzaakt door virussen voorkomen door afspraken te maken over controlemechanismen en zorgcapaciteit. De WHO hoopt de eerste versie van het verdrag te presenteren tijdens de jaarlijkse vergadering op 27 mei met haar 194 leden.
Volgens WHO-chef Tedros Ghebreyesus is het 'slechts een kwestie van tijd' voordat er een nieuwe pandemie uitbreekt. Sinds kort wordt er gespeculeerd over een toekomstige uitbraak van een nieuwe Ziekte X, een virus dat twintig keer dodelijker zou zijn dan corona.
Kritiek op 'machtsgreep'
Maar het verdrag is niet zonder controverse. Volgens critici zou dit verdrag de WHO-adviezen voor een pandemie bindend maken. Hiermee zou de nationale soevereiniteit van landen vervallen. Daarom nam de Tweede Kamer twee weken geleden een BBB-motie aan die oproept tot uitstel stemming WHO-pandemieverdrag.
Vorig jaar zorgden dertig Kamerleden al ervoor dat het WHO-verdrag eerst ter goedkeuring moet worden voorgelegd voordat het demissionaire kabinet er een beslissing over mag maken. Dit gebeurde op initiatief van FVD-Kamerlid Pepijn van Houwelingen.
Vier Britse conservatieve parlementariër stuurden vorig jaar een brandbrief vanwege het verdrag. Ook Europarlementariër Rob Roos is kritisch. Volgens hem hevelt het verdrag te veel macht over naar 'China en farma-reuzen'.
'Sociale premie'
Hoe dan ook hoopt viroloog Marion Koopmans dat genoeg landen voor het WHO-pandemieverdag stemmen. "Veel landen hebben moeite met het idee dat rijkere landen meer moeten bijdragen dan armere landen," citeert BNR Nieuws haar. "Ze zien dit als een sociale premie en zijn daar kritisch op."
In de Tweede Kamer was er kritiek op de snelheid waarmee het verdrag zou worden doorgevoerd. Maar volgens Koopmans hoeven mensen niet bang te zijn dat de WHO de autonomie van landen zal aantasten. De WHO stelt alleen richtlijnen op en kan kritisch zijn op nationaal beleid, maar kan landen niet dwingen, beweert zij. "Landen blijven autonoom in wat ze doen."
Hoe dan ook is Wybren van Haga erg sceptisch over het WHO-pandemieverdrag. Bij NieuwRechts schrijft hij er een kritische column over: 'Met gezondheid als geheim wapen is de slag om soevereiniteit makkelijk gewonnen.'