Amsterdam maakt geslachtswijziging in geboorteakte gratis
Amsterdam streeft ernaar dat alle inwoners een identiteitsbewijs hebben dat overeenkomt met hun eigen genderidentiteit. Dit helpt bij het erkennen van mensen zoals ze zijn en bevordert gelijke rechten en inclusiviteit, terwijl het discriminatie, verkeerde genderaanspreking en geweld tegengaat, aldus de gemeente een dag nadat de Tweede Kamer de Transgenderwet afkeurde.
Hoewel de landelijke Transgenderwet een belangrijke stap zou zijn voor transpersonen om eenvoudig van geslacht te veranderen, is de behandeling ervan voorlopig uitgesteld.
Om deze reden vergoedt Amsterdam momenteel de kosten voor het aanpassen van het geslacht in de geboorteakte en de Basisregistratie Personen (BRP), zowel van 'man' naar 'vrouw' als van 'vrouw' naar 'man'. Bovendien dekt de stad (deels) de kosten voor een nieuw paspoort, identiteitskaart of rijbewijs.
Voor non-binaire personen die een 'X' in hun paspoort willen, worden de juridische kosten deels vergoed door de gemeente, evenals (een deel van) de kosten voor vernieuwing van identiteitsdocumenten.
Transgenderwet afgekeurd in Tweede Kamer
De Tweede Kamer wil dat de transgenderwet niet verruimd gaat worden. Een meerderheid van de Kamerleden stemde dinsdagmiddag voor de motie die het kabinet hiertoe oproept. Rechtse Nederlanders reageren enthousiast op de stemming: 'Cruciale overwinning van het gezond verstand.' Maar of de motie ook echt uitgevoerd gaat worden, is de vraag.
Tijdens de stemming kreeg de motie steun van 73 Kamerleden, terwijl 70 leden tegen stemden. De motie werd ingediend door NSC en SGP en kreeg ook steun van PVV, BBB, ChristenUnie, Denk, FvD en JA21. De andere fracties stemden tegen.
De discussie gaat over een wetsvoorstel dat drie jaar geleden werd ingediend. Dit voorstel maakt het makkelijker om de geslachtsaanduiding in het paspoort te veranderen, zonder de noodzaak van een verklaring van een deskundige. Ook zou het jongeren onder de 16 jaar mogelijk maken hun geslachtsregistratie te veranderen.
NSC-Kamerlid Nicolien van Vroonhoven benadrukte dat zij de huidige wet steunt, maar vindt de versoepeling te ver gaan. Vooral de afschaffing van de deskundigenverklaring en de verlaging van de leeftijdsgrens vormen struikelblokken voor haar.
Het is de vraag of de motie echt uitgevoerd gaat worden. Minister Franc Weerwind voor Rechtsbescherming (D66) zegt namelijk de motie naast zich neer te leggen. Dit zal er waarschijnlijk toe leiden dat er alsnog een Kamerdebat gevoerd zal worden over een verruiming van de transgenderwet.