Hersteloperatie Notre-Dame bijna klaar
Afgelopen week precies vijf jaar geleden dat de Notre-Dame in brand vloog. De kathedraal is bijna volledig heropgebouwd en het publiek mag eind dit jaar weer naar binnen.
Voor de wederopbouw van de Notre-Dame moest de kathedraal eerst veilig gesteld worden vanwege de enorme puinhopen en instortingsgevaar. Robots werden ingezet om de schade te verkennen. De vloeren lagen bezaaid met stenen, houten balken en verkoolde resten. De omgeving was bedekt met giftig loodpoeder van de ingestorte torenspits, wat verwijderd moest worden. Deze operatie kostte 150 miljoen euro.
15 avril 2019 - 15 avril 2024
— Une Bonne Droite 👊🏻 (@BonneDroite) April 15, 2024
Reconstruire petit à petit 🙏#NotreDame #NotreDamedeParis pic.twitter.com/qzSAlcdFxZ
Pas in het najaar van 2021 begon de daadwerkelijke renovatie en heropbouw. Het herstellen van het ingestorte dak, een exacte replica van het Middeleeuwse dak, kostte veel tijd. Het Grote Orgel, dat de brand overleefde maar schade opliep, onderging een uitgebreide opknapbeurt. Alle onderdelen zijn uit elkaar gehaald, gerenoveerd en schoongemaakt. Het in elkaar zetten en afwerken van het orgel duurt nog zes maanden. In Frankrijk wordt enthousiast gereageerd op het restauratieproces.
'Laten we op deze vijfde verjaardag van de brand van de Notre-Dame timmerlieden, steenhouwers, meester-glasmakers, kopersmeden, touwtechniekers en zoveel andere ambachten eren die ons nationale juweel nieuw leven inblazen. Jij bent de Franse uitmuntendheid, jij bent de trots van Frankrijk!' schrijft de Franse politicus Jordan Bardella.
En ce 5ème anniversaire de l'incendie de Notre-Dame, honorons charpentiers, tailleurs de pierre, maîtres-verriers, dinandiers, cordistes, et tant d'autres métiers, qui ressuscitent notre joyau national.
— Jordan Bardella (@J_Bardella) April 15, 2024
Vous êtes l'excellence française, vous faites la fierté de la France ! pic.twitter.com/wix25kW9MZ