Formerende partijen willen vergunning NPO niet verlengen: 'Hoe minder links-liberaal NPO-geluid hoe beter!'
De vier formerende partijen, PVV, VVD, NSC en BBB, zijn tegen het plan van het demissionaire kabinet om de concessie van de NPO met twee jaar te verlengen, aldus politici van de formerende partijen tegen de Telegraaf. Vrijdag wordt in de ministerraad besloten om de huidige vergunning, die loopt tot en met 2026, te verlengen tot eind 2028.
Het demissionaire kabinet wil de vergunning van de NPO niet met vijf jaar, maar met twee jaar verlengen. Normaal gesproken evalueert het kabinet elke vijf jaar het beleidsplan van de NPO. Dit plan bepaalt wat er op de publieke zenders komt. De huidige vergunning loopt tot 2026, maar de verlenging wordt nu ingekort. Dit maakt het voor een volgend kabinet makkelijker om sneller wijzigingen aan te brengen.
De wijziging is een reactie op een rapport van Pieter Geel, uitgebracht in september. Hij adviseert onder meer het aantal omroepen te verminderen. Het kabinet lijkt zijn advies te volgen.
Het voorstel om de vergunning van de NPO te verlengen tot 2028 valt niet in goede aarde bij VVD-Kamerlid Claire Martens: "Deze D66-staatssecretaris moet de formerende partijen de mogelijkheid geven om de publieke omroep toekomstbestendig te maken." Ook BBB-Kamerlid Mona Keijzer spreekt van 'over je graf heen regeren'.
PVV en VVD neigen ernaar om de concessie helemaal niet te verlengen, en ook bij NSC klinken vergelijkbare geluiden. BBB wil 'maximaal een jaar' verlengen, zegt Keijzer: "In ieder geval niet langer dan strikt noodzakelijk." Het gaat er daarbij vooral om hoeveel tijd een nieuw kabinet nodig heeft om het bestel op de schop te nemen. PVV-leider Geert Wilders benadrukt op X dat minder 'links-liberaal NPO-geluid' beter is.
Hoe minder links-liberaal NPO-geluid hoe beter!#minderNPO https://t.co/HhhrDV114B
— Geert Wilders (@geertwilderspvv) April 5, 2024