D66 trekt conclusies over verkiezingsnederlaag: 'We waren te woke en betweterig'
Waarom stortte het kaartenhuis in bij D66 afgelopen Tweede Kamerverkiezingen? De partij verloor 15 van de 24 zetels, de partij wijt het zelf aan het meeregeren met een 'rechts conservatieve' regering en een te woke campagne. Ook de betweterige toon tijdens de campagne werkte averechts, aldus een intern D66-rapport.
Volgens hun analyse, getiteld "Het is aan ons", ontbrak het vooral aan een eigen geluid en werd de chaotische formatie in 2021 als negatief ervaren, wat het vertrouwen in D66 deed afnemen, zowel binnen als buiten de partij. De partij verloor het meest van de vier regerende partijen, van 24 naar 9 zetels.
De analyse benadrukt ook het gebrek aan profilering, vooral omdat prominente leden zoals Sigrid Kaag en Rob Jetten in het kabinet zaten, wat de zichtbaarheid van D66 versnipperde tussen verschillende leiders. Een ander belangrijk punt is dat er te weinig naar de mensen is geluisterd en dat de partij een moralistische en vervreemdende taal is gaan spreken, waardoor kiezers D66 als 'te woke' zijn gaan zien, vooral vanwege de progressieve standpunten en de toenemende weerstand tegen het begrip 'woke'.
Verder erkent de partij dat hun toon in het publieke debat te betweterig was, vooral tijdens discussies met populistische politici over onderwerpen zoals stikstof en asiel. Dit leidde tot diep confronterende, maar voor kiezers onbelangrijke discussies.