Sophie wil dat groepsbelediging van transgenders strafbaar wordt: 'Ik wil gewoon veilig zijn'
Momenteel ligt er een wetsvoorstel bij de Tweede Kamer om het wetsartikel over 'groepsbelediging' uit te breiden naar transgenders en non-binaire mensen. Eén van de grote voorstanders van dit wetsvoorstel is GroenLinks-politica Sophie Schers. Als transgender wil ze niet meer "ontmenselijkt" worden en "zich gewoon veilig voelen" in Nederland. Daarom roept ze iedereen op om de petitie te ondertekenen van Transgender Netwerk Nederland, waarvoor ze beleidsmedewerker is.
Sinds 2010 werkt Schers als beleidsmedewerker bij Transgender Netwerk Nederland. Maar tegelijkertijd is ze ook actief bij GroenLinks. Zo zat ze van 2018 tot 2022 in de Utrechtse gemeenteraad namens deze partij. Daar voerde ze het woord over zaken als diversiteit, toegankelijkheid en sekswerk.
Al jarenlang zet Schers zich in voor meer transrechten. Ze vindt dit hard nodig, want volgens haar neemt de transhaat behoorlijk toe. Als transgender zegt Schers veel haat te ervaren. "De mensen die mij het hardste kwaad toewensen, staan om de haverklap klaar om hun haat en afkeer van mij wereldkundig te maken", schrijft ze in een column bij OneWorld.
Transgenders en non-binaire mensen zijn "het mikpunt voor het onbegrip van anderen", stelt Schers. Daarom wil ze dat er juridische gevolgen komen voor mensen die zich schuldig maken aan zulke "ontmenselijking".
Nieuw wetsvoorstel
Dit laatste kan zomaar gebeuren. Momenteel ligt er een wetsvoorstel hiervoor bij de Tweede Kamer. Volgens dit voorstel moet de bescherming tegen groepsgeleiding worden uitgebreid met de grond geslacht. Momenteel is dit alleen verboden op basis van etniciteit, geloof en handicap. Maar met het nieuwe voorstel wordt dit ook verboden en strafbaar voor transgenders, non-binaire, queer en aseksuele personen
De stichting Transgender Netwerk, waar Schers voor werkt, is een petitie gestart om dit wetsvoorstel te steunen. Maar of het wetsvoorstel echt wordt aangenomen, blijft vooralsnog onduidelijk. Zo lijkt de kans klein dat partijen als PVV, VVD, NSC, BBB, FVD, Denk, SGP en JA21 voor zullen stemmen, die samen 98 zetels in handen hebben. Als ook het CDA tegenstemt, is ruim tweederde van de Tweede Kamer ertegen.
Een soortgelijke wet is sinds 1 april van kracht in Schotland. Met deze wet kan de rechter zeven jaar gevangenisstraf opleggen aan al burgers die 'haatzaaiende' uitspraken doen op grond van religie, seksuele geaardheid en genderidentiteit. Dit leidt tot veel kritiek, onder meer van J.K. Rowling en Elon Musk.