Ophef om AD-publicatie over banden Kremlin en rechtse politici: 'Waarom foto Baudet als er geen bewijs is'
De Tsjechische geheime dienst onthulde woensdagmiddag een complot waarbij een nieuwssite vanuit Praag, gerund door een vertrouweling van de Russische president Poetin, honderdduizenden euro's betaalde aan politici uit verschillende landen, waaronder Nederland. Echter ontstond er ook grote ophef naar aanleiding van een artikel van het AD hierover. Het AD gebruikt namelijk als artikelfoto een foto van Thierry Baudet en Filip Dewinter (Vlaams Belang-prominent), echter stelt het zelf meermaals in het artikel dat er geen concreet bewijs is dat die twee politici Russisch geld ontvingen. 'Waarom dan die foto gebruiken', vragen mensen zich af op X.
Deze betalingen waren in ruil voor standpunten tegen Oekraïne en de EU. De nieuwssite in kwestie, genaamd Voice of Europe, opereert vanuit Praag en verspreidt pro-Russisch nieuws in diverse talen, waaronder het Nederlands.
Verschillende Nederlandse politieke partijen, waaronder de PVV en GL-PvdA, hebben hun bezorgdheid geuit over de kwestie en eisen opheldering van de Nederlandse autoriteiten. Voice of Europe geeft opvallend vaak rechtse eurosceptische politici een platform die warme banden met Rusland onderhouden. In Nederland zijn onder andere FvD-partijleider Thierry Baudet en vanuit België Filip Dewinter (Vlaams Belang) geïnterviewd door Voice of Europe.
Totaal onaanvaardbaar. Ik wil vandaag nog een extra regeling van werkzaamheden en mogelijk debat in de Tweede Kamer hierover. https://t.co/Is70FJvYhy
— Geert Wilders (@geertwilderspvv) March 28, 2024
De Tsjechische geheime dienst, bekend als BIS, beweert dat Voice of Europe gefinancierd wordt door Moskou met als doel de EU te destabiliseren en de invloed van Rusland te vergroten. Daarnaast hebben verschillende Europese politici grote sommen geld ontvangen in ruil voor pro-Russische standpunten, waaronder het stopzetten van wapenleveranties aan Oekraïne.
Het blijft voorlopig onduidelijk welke Nederlandse politici bij deze kwestie betrokken zijn. De Tsjechische geheime dienst heeft geen namen genoemd, maar heeft aangegeven dat het politici betreft uit zes EU-landen: Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Hongarije en Polen. Er is dus geen direct bewijs dat bijvoorbeeld Baudet geld heeft ontvangen, iets wat hij altijd heeft ontkend.
Wat online de vraag doet rijzen waarom Baudet en Dewinter als artikelheader worden gebruikt. '“Er is dus geen concrete aanwijzing dat bijvoorbeeld Baudet geld ontving.” Waarom dan zijn foto plaatsen bij dit artikel?', schrijft Laurens Alkmaar.
“Er is dus geen concrete aanwijzing dat bijvoorbeeld Baudet geld ontving.” Waarom dan zijn foto plaatsen bij dit artikel?
— Laurens Alkmaar (@Lalkmaarr) March 28, 2024
'Een nogal suggestief artikel zoals we het van het Algemeen Dagblad gewend zijn', schrijft een ander. 'Wat is het toch een smerig spel wat er gespeeld wordt. Maar bedankt dat jullie het zo zichtbaar maken en zo jullie geloofwaardigheid zelf afbreken', schrijft Kees van der Griendt.
"Om welke Nederlandse politici het gaat blijft voorlopig onduidelijk. De Tsjechische geheime dienst, die woensdagmiddag een persconferentie hield over de affaire, noemt geen namen."
— Sywert van Lienden (@Sywert) March 28, 2024
AD: laten we bij het artikel een foto van @thierrybaudet plaatsen. https://t.co/gqHNgzTQjr