Rechtse politicus moet jaar de cel in wegens "racistisch en haatdragend" gedachtegoed
De Vlaamse politicus Dries Van Langenhove krijgt één jaar celstraf en 16.000 euro boete vanwege uitlatingen die door rechtbank als haatzaaiend en racistisch zijn bestempeld. Ook mag hij tien jaar lang geen publiek ambt meer uitoefenen, zoals een politieke functie. Volgens de rechter maakte Van Langenhove zich schuldig aan "racistisch, haatdragend en nazistisch" gedachtegoed, en zou hij aanzetten tot "fysiek en psychisch geweld". Zelf spreekt Van Langenhove van een politiek gemotiveerd proces.
Dinsdagochtend sprak de rechter het vonnis uit in de rechtszaak tegen de Vlaamse jongerenorganisatie Schild & Vrienden. Kopstuk Dries Van Langenhove, die vier jaar in het Vlaams parlement diende (2019-2023), krijgt één jaar celstraf, zes maanden celstraf met uitstel, een geldboete van 16.000 euro en een schadevergoeding van 10.000 euro opgelegd. Ook mag hij tien jaar lang geen politieke functie uitoefenen. Vijf andere leden krijgen zes tot acht maanden voorwaardelijke celstraf. Een zesde werd vrijgesproken omdat hij spijt betuigde.
De rechter vindt dat Van Langenhove ver over de schreef is gegaan. "Hij heeft de andere beklaagden meegetrokken in zijn racistisch, haatdragend, nazistisch en negationistisch discours waarmee hij mensen tegen elkaar opzet", vertelde hij dinsdagochtend bij de uitspraak. "Van Langenhove gaf blijk van een verregaande normloosheid en misprijzen voor fundamentele waarden en rechten. Hij schept een vijandige sfeer in de samenleving. Hij draagt bij tot tegenstrijd, tweespalt en conflicten en werkt op die manier fysiek en psychisch geweld in de hand. Dit alles wijst op een bijzonder gevaarlijke ingesteldheid."
Politiek gemotiveerde vervolging
De zeven leden van Schild & Vrienden stonden terecht, omdat ze elkaar in het verleden allerlei berichten en memes hadden doorgestuurd. Aan de rechtszaak ging een jarenlang strafonderzoek vooraf waarin 65.000 berichten werden doorzocht. Ook vonden er tientallen huiszoekingen plaats bij de leden. Volgens de aanklager maakten de jonge mannen zich schuldig aan racisme en negationisme (Holocaustontkenning).
Van Langenhove spreekt van een politiek gemotiveerde vervolging. 'Bij een onderzoek van NOS onder 2.000 jongeren gaf 65 procent van de jongeren toe dat er in hun chatgroepen memes met Adolf H. worden gedeeld. 70 procent van de jongeren vindt dat humor', schrijft hij vorig jaar op sociale media. 'Gaan we meer dan de helft van de Vlaamse en Nederlandse jeugd vervolgen? Of moet enkel Dries Van Langenhove en z'n omgeving worden kapotgemaakt omdat hij een gevaar is voor het Belgische regime?'
Van Langenhove kan zich totaal niet vinden in de rechterlijke uitspraak, en gaat direct in hoger beroep. Zijn advocaat Hans Rieder spreekt van "illegale zittingen", schrijft De Morgen.