Kamer akkoord met 3 miljard euro voor stikstofaanpak
De Tweede Kamer is akkoord met een extra geldinjectie van 3 miljard euro voor het stikstofbeleid. Ook wordt er 1,5 miljard euro vrijgemaakt voor de vrijwillige uitkoopregelingen voor boeren. Dit gebeurde donderdag, toen de landbouwbegroting voor dit jaar werd aangenomen.
Rechtse partijen zijn niet blij met de volledige landbouwvergroting. In een stemverklaring lieten BBB en PVV weten dat ze tegen de 1,28 miljard euro naar de natuurmaatregelen van provincies. Desondanks zijn de partijen wel akkoord gegaan met de begroting, meldt WNL. Hierin is ook 3 miljard voor de stikstofaanpak gereserveerd.
Desondanks lijkt het stikstofbeleid steeds meer te haperen. In september verklaarde de Eerste Kamer nog het stikstoffonds controversieel. Hierdoor zal het pas behandeld kunnen worden zodra er een nieuw kabinet is. Het plan van Stikstofminister Christianne van der Wal zou de komende tien jaar voorzien in geld voor klimaatbeleid.
Twee maanden later werd de rekenkundige ondergrens voor de depositie bijna 150 keer hoger, namelijk 1 mol. Dit besloot de Tweede Kamer na een landbouwdebat. Volgens motie-indiener Harm Holman (NSC) was de ophoging flink nodig, omdat de drempelwaarde van 0,007 mol tot 'ernstige problemen' zou leiden. Hij wees op rapporten uit 2020, 2021 en 2023, die concludeerden dat het stikstofrekenmodel Aerius in sommige gevallen ontoereikend is. Ook de Raad van State erkent dat Aerius 'geen betrouwbare uitspraken kan doen' buiten de maximale rekenafstand van 25 kilometer.
Het haperende stikstofbeleid leidt tot ontevredenheid bij minister Van der Wal. Daarom uitte ze vorige week een opvallend dreigement. Volgens de minister moet ook het nieuwe kabinet stikstof blijven reduceren. Anders dreigt het gevaar dat "de rechter het overneemt", dus dat er juridische gevolgen zijn, beweerde ze.