Aangifte tegen Hugo de Jonge om 'zware mishandeling' door coronavaccins
Er is aangifte gedaan tegen voormalig VWS-minister Hugo de Jonge vanwege zijn coronastrategie. Volgens aanklager Youri Hazeleger maakte De Jonge zich schuldig aan 'zware mishandeling door schuld', 'valsheid in geschriften', 'misbruik van gezag' en 'bedrieglijke handelingen bij geneesmiddelen'. Maar de kans lijkt klein dat het Openbaar Ministerie de aangifte daadwerkelijk oppakt.
Van 2017 tot 2022 was De Jonge de minister voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Maar tijdens de pandemiejaren haalde hij de woede op de hals van sommige Nederlanders door te pleiten voor een ambitieuze vaccinatiestrategie. Dit komt hem nu te staan op een aangifte, ingediend door Youri Hazeleger. Dit meldt hij op Joet.
In de onderbouwing van de aangifte verwijst Hazeleger naar een aantal uitspraken die De Jonge deed als minister in 2021. Zo zei hij op 8 maart van dat jaar tijdens een persconferentie "helemaal geen begrip" te hebben voor mensen die zich niet lieten vaccineren. Ook sprak hij van een "epidemie van de ongevaccineerden" en dat "het moeilijk is om begrip te hebben voor ongevaccineerden".
Ook was De Jonge onduidelijk over de veiligheid van coronavaccins. Zo zei hij aanvankelijk dat "de bijwerkingen natuurlijk toenemen naarmate je meer prikken hebt gehad". Maar op 14 december 2021 stelde hij bij een persconferentie: "Vaccinatie beschermt jezelf en de mensen om je heen tegen het virus en is verantwoord en veilig."
Maar op 11 oktober 2022 bevestigde Pfizer-directeur Janine Small dat het coronavaccins nooit is getest op het voorkomen van virusoverdracht. En vorig jaar erkende ook het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) dat de coronavaccins niet zijn toegelaten op de markt met als doel om besmetting te voorkomen.
Vier wetsovertredingen
Volgens Hazeleger heeft De Jonge vier artikelen overtreden in het Wetboek van Strafrecht. Allereerst gaat het om artikel 207a ('bedrieglijke handelingen bij geneesmiddelen'), omdat De Jonge opzettelijk de mogelijke bijwerkingen van de coronaprik zou hebben achtergehouden.
Ten tweede gaat het om artikel 326 ('valsheid in geschrifte'). Volgens Hazeleger heeft De Jonge opzettelijk onjuiste informatie verstrekt door te beweren dat het coronavaccin zou bijdragen aan het voorkomen van besmetting.
Het derde artikel is 307 ('zware mishandelingen door schuld'). Hazeleger beweert dat De Jonge zich hieraan schuldig maakte door nederlanders 'opzettelijk en impliciet' te dwingen tot een coronaprik, terwijl hij tegelijkertijd opzettelijk informatie achter te houden over mogelijke bijwerkingen.
Het laatste artikel is 365 ('misbruik van bezag'). In dit wetsartikel staat: 'De ambtenaar die door misbruik van gezag iemand dwingt iets te doen, niet te doen of te dulden, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste twee jaren of geldboete van de vierde categorie.'
Aangifte tegen VWS-minister
Het is onduidelijk of de aangifte kans van slagen heeft. In december seponeerde het Openbaar Ministerie nog een massale reeks aangiften tegen De Jonge om het bedreigen van ongevaccineerden. In november 2021 stelde De Jonge in zijn rol als coronaminister dat hij precies weet waar de mensen zitten die tegen vaccineren is. “Vrij goed, vrij precies per postcode”, zei hij destijds tijdens een bijdrage in de Eerste Kamer.
Dat stuitte flink wat mensen tegen de borst, waarop men besloot om groepsaangifte te doen van bedreiging. De aangever stellen dat de demissionaire minister zich schuldig heeft gemaakt aan haatzaaien, bedreiging en groepsbelediging. Maar liefst 69.000 mensen zetten hun naam onder de aangifte. Maar in december werd bekend dat de massale aangifte niet verder in behandeling zou worden genomen door het OM.
Ook de juridische aantijgingen tegen de Italiaanse VWS-minister Roberto Speranza en premier Giuseppe Conte werden vorig jaar geseponeerd door het Italiaanse OM. Volgens de aanklagers droegen Speranza en Conte verantwoordelijkheid voor de oversterfte van 6.000 Italianen in Bergamo in de eerste coronagolf in 2020. Volgens de aanklagers hadden 4.000 levens gered kunnen worden als de Bergamezen eerder in quarantaine waren gestuurd. Maar het Italiaanse gerechtshof deed de aangifte af als 'ongegrond' en seponeerde de zaak, meldt The Guardian.