Duitse regering presenteert plan om rechtse oppositie te ontmantelen
De Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Nancy Faeser (SPD), presenteerde dinsdag een wetsvoorstel om rechtse oppositiepartijen wettelijk te kunnen ontmantelen. Volgens haar vormt 'extreem-rechts' een bedreiging voor de democratie, en zijn maatregelen daarom hard nodig.
Met het wetsvoorstel krijgt de regering de mogelijkheid om bankrekeningen te bevriezen en donaties aan extreemrechtse organisaties te stoppen. Daarnaast kunnen evenementen sneller verboden worden, en kunnen extreemrechtse activisten een in- of uitreisverbod krijgen voor Duitsland.
Ook kunnen ambtenaren makkelijker worden ontslagen bij 'extremistische standpunten'. Tevens worden de wapenwetten strenger voor mensen die banden hebben met 'extreemrechtse' groepen. Tot slot worden ook de regels voor wapenbezit zelf aangescherpt.
Faeser ziet het plan als een stap voorwaarts. "Wij maken gebruik van alle instrumenten van de wet om onze democratie te beschermen", benadrukte ze dinsdag. "We willen de extreemrechtse netwerken opbreken en hun inkomsten en wapens afnemen."
Confrontatie met AfD
Het wetsvoorstel lijkt een directe reactie op de recente ophef omtrent de rechtse oppositiepartij AfD. Het onderzoeksplatform Correctiv, dat wordt gefinancierd met 2,5 miljoen overheidsgeld en directe banden onderhoudt met de Duitse regering, onthulde vorige maand dat AfD bij een besloten bijeenkomst zou hebben gesproken over de 'massadeportaties' van Duitsers met een migratieachtergrond.
Maar dit verhaal bleek niet helemaal te kloppen Al snel erkende Correctiv dat het woord 'massadeportaties' nooit is genoemd. Ook was de bijeenkomst niet besloten. AfD zegt alleen voorstander te zijn van remigratie, iets wat ook in het partijprogramma staat. Volgens partijleider Alice Weidel "kunnen de regeringspolitici kunnen de mogelijkheid van een democratische machtswissel naar de oppositie niet accepteren", en wordt AfD daarom in een negatief daglicht gesteld.
AfD is momenteel enorm populair bij de Duitse bevolking. Maar liefst één op de vier Duitsers zou vandaag op de partij stemmen, blijkt uit peilingen. Ook ziet de helft van alle Duitsers een regering met AfD wel zitten. Desondanks sluit de Duitse regering een partijverbod van AfD niet meer uit. Zelf staan de regeringspartijen op zwaar verlies in de peilingen.
'Erosie van rechtsstaat en grondwet'
AfD reageert woest op het aangekondigde wetsvoorstel van de Duitse regering. In een persbericht spreekt de partij van een 'erosie van de rechtsstaat en de grondwet' die 'in werkelijkheid is gericht tegen de AfD als enige serieuze oppositiepartij en de vrijheid van meningsuiting als geheel'.
Volgens AfD heeft het wetsvoorstel niets te maken met het bestrijden van echt extremisme. 'Voor Faeser zijn "rechts-extremisten" allemaal burgers die kritiek uiten op de regering', schrijft AfD. 'Met wetsvoorstel stelt zij grondwettelijk beschermde overheidskritiek gelijk aan georganiseerde misdaad.'
De partij besluit: 'De maatregelen van de landelijke regering zijn niet alleen bedoeld om de politieke concurrentie in de vorm van de AfD uit te schakelen, maar ook om een waardevol bezit voor alle burgers te elimineren: de vrijheid van meningsuiting. De AfD maakt geen onderscheid tussen zogenaamd "criminele" en "overheidsconforme" meningen. Wij verdedigen de vrijheid van meningsuiting van onze basiswet.'