Rechter verbiedt AD publicatie over Khalid Kasem en Peter R. de Vries
De rechtbank Amsterdam heeft vrijdag besloten dat het AD niet mag publiceren over geluidsopnames in het bezit van de krant, die zijn gemaakt door wijlen Peter R. de Vries. Dit besluit volgde op een kort geding aangespannen door Royce de Vries en de Orde van Advocaten. De rechtbank noemt het een 'uitzonderlijk geval'. Naar aanleiding van het vonnis is er veel consternatie ontstaan, de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) stelt dat de persvrijheid in het geding is.
De rechtbank oordeelde dat in dit specifieke geval de belangen die zijn ingebracht door eiser Royce de Vries en de Orde van Advocaten zwaarder wegen dan het belang van persvrijheid. Het gaat hierbij om de bescherming van de rechten van anderen en het voorkomen van de verspreiding van vertrouwelijke mededelingen. Het AD meldde eerder dat een nieuwe publicatie de veiligheid van Peter R. de Vries in gevaar zou brengen.
Mocht het AD toch publiceren, dan zal de rechtbank overgaan tot het opleggen van dwangsommen. Het opvallende aspect is dat de rechtbank in het gepubliceerde vonnis niet specifieker wordt, wat verband houdt met de aard van de zaak.
Khalid Kasem
Khalid Kasem, presentator van de talkshow Khalid & Sophie van omroep BNNVARA, besloot begin 2024 zijn werkzaamheden voorlopig neer te leggen in het licht van beschuldigingen van omkoping. Omroep BNNVARA bevestigt dit besluit na berichtgeving van het Algemeen Dagblad. Kasem, voorheen advocaat, zou volgens het AD in 2019 aan de in 2021 vermoorde misdaadverslaggever Peter R. de Vries hebben toegegeven een ambtenaar te hebben omgekocht.
Het AD citeert uit vier geluidsopnames van vertrouwelijke gesprekken over deze kwestie, die waarschijnlijk zijn vastgelegd door Peter R. de Vries. Hoewel de opnames mogelijk onrechtmatig zijn verkregen, heeft de hoofdredactie van het AD besloten de inhoud te publiceren vanwege het aanzienlijke maatschappelijke belang ervan.
Kasem ontkent de beschuldiging tegenover het AD en beweert dat de conclusie dat hij een ambtenaar heeft omgekocht "niet kan worden getrokken uit enige geluidsopname". Hij heeft contact opgenomen met de deken van de Amsterdamse Orde van Advocaten om tekst en uitleg te geven.
Hoewel hij geen duidelijke verklaring geeft voor wat er op de opnames te horen is, erkent Kasem dat hij "op ongepaste wijze" heeft geprobeerd een openstaande rekening deels betaald te krijgen. Hij benadrukt dat dit niet juist was, het een ondoordachte actie was en dat het hem in verlegenheid heeft gebracht.
Persvrijheid in het geding door uitspraak?
De NVJ spreekt schande over de uitspraak. "De rechter doet hier een heel vergaande uitspraak, die op geen enkele manier controleerbaar is voor de buitenwereld. Dat is heel zorgelijk. We hebben het hier over een van de meest ingrijpende dingen die een journalistiek medium kan overkomen. En vervolgens wordt er niet aan het openbaarheidsprincipe voldaan. Wij vinden dat een problematisch voorbeeld. Ik heb een groot vertrouwen in de Nederlandse rechtspraak, maar niet zo groot dat ik het acceptabel vind dat de rechter zonder een inhoudelijke motivatie met de buitenwereld te delen tot een oordeel komt", aldus de algemeen secretaris tegen De Telegraaf.
Voormalig politicus en advocaat Theo Hiddema roept mensen op vooral niet te snel en te makkelijk conclusies te trekken. '‘t Kan toch zijn dat de Rechter het belang van de publicatie -te weinig feitelijke onderbouwing wellicht?- niet vindt opwegen tegen veiligheidsrisico’s voor personen?'