Eerste Kamer stemt voor spreidingswet dankzij draai VVD
De Eerste Kamer heeft dinsdagmiddag ingestemd met de spreidingswet. Dit betekent dat de wet op 1 februari in werking zal treden. Gemeenten kunnen dan gedwongen worden om asielzoekers op te vangen. Vooral de provincies Noord-, Zuid-Holland en Noord-Brabant zullen een inhaalslag moeten maken.
De wet is aangenomen met een duidelijk meerderheid van 43 senatoren. Naast de draai van de VVD stemden ook CDA, D66, GL-PvdA, PvdD, SP, ChristenUnie, Volt en OPNL voor. De tegenstemmers (27) waren BBB, PVV, JA21, SGP, FvD en 50Plus. De wet is voornamelijk aangenomen dankzij de draai van de VVD-senatoren, die voorstemden, in tegenstelling tot de Tweede Kamerfractie van de VVD.
De spreidingswet geldt als controversieel bij rechtse partijen. Met deze wet kunnen gemeenten gedwongen worden om asielzoekers op te vangen. Weigeren is onmogelijk. De opvang kan gaan om hoge aantallen asielzoekers voor onbepaalde tijd. Ondertussen kunnen gemeenten, die zich vrijwillig aanbieden, een bonus van 2.500 euro binnenslepen per opvangplek.
Asielzoekers zullen worden verspreid over gemeenten naar inwonersaantal. Dit betekent dat Amsterdam ruim 3.000 asielzoekers moet opvangen. Dit is veel meer dan wat Ter Apel momenteel huisvest. De vrees bestaat daarom dat de asieloverlast verder zal toenemen in het land, met alle gevolgen van dien.
Daarom bereidt JA21 momenteel een intrekkingswet voor. Ook de nieuwe regering kan de wet alsnog van tafel geven, mochten de formerende partijen hierover een akkoord bereiken.
Op NieuwRechts zijn er kritische columns verschenen over de spreidingswet. Lees ze hier terug:
- Annabel Nanninga (senator JA21): 'Overal een azc dankzij VVDraai en BBB-pirouette.'
- Mirko Gerrits (raadslid ZEE): 'Impopulaire spreidingswet ondermijnt fundamenten van onze democratie.'
- Sander Sassen: 'Nederland wordt één groot azc door spreidingswet: een analyse.'