Het Hugo-effect: torenhoge huurprijzen door krimpend woningaanbod
De gemiddelde huurprijs van een woning in de vrije sector is excessief gestegen in de laatste maanden van 2023. Hiermee komt de gemiddelde huurprijs op een historische hoogte van 18 euro per vierkante meter, meldt BNR. Het lijkt er sterk op dat de huurprijzen stijgen vanwege de aangekondigde ingreep van Woonminister Hugo de Jonge op de middenhuurmarkt. In andere landen heeft een dergelijke maatregel al geleid tot meer woningkrapte.
De huurprijs is toegenomen met bijna anderhalve euro per vierkante kilometer sinds het laatste kwartaal van 2022. Deze prijsstijging is te wijten aan een toenemende krapte op de huurwoningmarkt, meldt woningplatform Pararius. Steeds meer huurhuizen belanden op de koopmarkt. Alleen al in de laatste drie maanden van 2023 verdween 16 procent van de vrije huurwoningen vergelijken met het jaar ervoor,.
Deze prijsstijging van eind 2023 loopt parallel met een aangekondigde maatregel van Woonminister Hugo de Jonge. Als minister wil hij de middenhuur tot 1100 euro gaan reguleren in Nederland. Op deze manier hoopt hij excessieve huren uit te bannen.
Maar dit voorstel kan rekenen op flinke kritiek. Zo fakkelde de Raad van Staten het plan recent af, en waarschuwde juist voor grote woningtekorten als de maatregel zou doorgaan. Maar na de val van het kabinet in juni werd dit voorstel niet controversieel verklaard. Dit was voor De Jonge een reden om door te gaan met de maatregel. Hij legde de waarschuwing van de Raad van State bewust naast zich neer.
Hogere huurprijzen door overheidsbemoeienis
Volgens de Raad van State zouden pandjeseigenaren hun woning verkopen ten gevolge van de strenge huurregels. Dit is al eerder gebeurd in andere gebieden waar er een dergelijke regulerende huurmaatregel werd ingevoerd. Hiervan geeft De Telegraaf een opsomming.
Al drie jaar lang reguleert het stadsbestuur in Berlijn bijna alle huren. Hierdoor nam het aantal beschikbaar huurwoningen af met ruim 50 procent. Een dergelijke daling gebeurde ook in Catalonië. Bovendien was de winst gering: in Berlijn daalden de huurprijzen met 10 procent, in Catalonië met slechts 5 procent.
Nu lijkt hetzelfde te gebeuren in Nederland. De huurprijzen stijgen enorm, zeker in 2023. De reden hiervoor is duidelijk, erkent Parareus-directeur Jasper de Groot tegenover BNR: "De toenemende verschuiving van huur- naar koopwoningen, die al geruime tijd door de markt werd gevoeld, leidt tot een verdere verkleining van het toch al schaarse huuraanbod in de vrije sector."
Rechts beleid zorgt voor lagere huurprijzen
Heel anders gaat her eraan toe in Argentinië. Sinds de intrekking van de huurwet door de DNU (Nooddecreet) van de rechtse president Javier Milei heeft de vastgoedmarkt in Buenos Aires een ingrijpende verandering ondergaan. Volgens gegevens van de Argentijnse Vastgoedkamer (CIA) is het aanbod van huurappartementen in de stad binnen een maand verdubbeld. Bovendien melden makelaars dat de prijzen al met 20 procent zijn gedaald.
In 2023 was het aanbod van huurappartementen in CABA (Autonoom Stadsgebied van Buenos Aires) gedaald tot iets meer dan 400 eenheden, volgens de kamer. Maar na de aankondiging van de intrekking van de huurwet door Milei in december is dit aantal binnen een maand verdubbeld. Alejandro Bennazar, directeur Institutionele Relaties bij de CIA, verklaarde tegenover Cronista: "Vandaag hebben we een voorraad van meer dan 800 appartementen, en het groeit met de dag."