PVV-senator kraakt asielopvangwet: 'Louter expansievat om die massa-immigratie onverkort in stand te houden'
Dinsdag behandelt de Eerste Kamer de asielopvangdwangwet, ook wel de spreidingswet genoemd. Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg zal alle vragen die op maandag zijn gesteld gaan beantwoorden. Maandag kraakte PVV-senator Alexander van Hattem enkele kritische noten over de asieldwangwet. Volgens de PVV willen voorstanders van deze wet Nederland omtoveren tot 'één groot azc'.
Volgens Van Hattem zijn voorstanders van de asieldwangwet niet eerlijk over wat de wet wél en niet doet. Volgens Van Hattem zorgt de wet namelijk niet voor afname van de asielinstroom en overlast, iets wat voorstanders wel claimen.
"De asieldwangwet doet namelijk helemaal niets aan de oorzaak van het probleem: de ongeremde asielinstroom. De grenzen blijven gewoon wagenwijd openstaan om jaarlijks vele tienduizenden asielmigranten binnen te laten. De asieldwangwet is louter een expansievat om die massa-immigratie onverkort in stand te houden en van Nederland één groot azc te maken. De spreiding over alle Nederlandse gemeenten zorgt voor het verder faciliteren en vergroten van de massa-immigratie. Plaatsen als Budel en Ter Apel schieten daar niets mee op. De azc's in hun gemeente blijven evengoed bestaan als gerealiseerde capaciteit. De overlast die daar van asielzoekers ervaren wordt, zal dan ook niet minder worden door de asieldwangwet; juist nog veel meer gemeenten krijgen te maken met die overlast. Ook blijven gemeenten die nu al een azc hebben er door de asieldwangwet eentje houden, want iedere twee jaar krijgen ze een nieuwe opgave op hun bord met mogelijk nog meer asielopvangplekken."
De asieldwangwet zorgt niet voor minder overlast, maar maakt van Nederland één groot AZC, met overlast in alle gemeenten!#PVV #EersteKamer pic.twitter.com/1VWuMnAfOT
— Alexander van Hattem (@AWJAvanHattem) January 15, 2024
Ook is de asieldwangwet geen goed middel, aldus de PVV, om andere problemen in het asielbeleid op te lossen. "Deze asieldwangwet doet helemaal niets af aan andere oorzaken van de problematiek in de asielketen. De capaciteitstekorten bij de IND worden er niet mee opgelost. De tot nu toe genomen maatregelen bij de IND zijn volgens de staatssecretaris zelf - ik citeer - "niet voldoende om de achterstanden bij de IND op korte termijn in te lopen". Waarom dan niet hier met de grootste prioriteit werk van maken in plaats van alles op alles zetten om de asieldwangwet er met stoom en kokend water doorheen te jagen? Door de achterstanden bij de IND blijven asielprocedures en daarmee de opvang nog steeds onnodig lang duren en wordt een asielstatus vaak veel te makkelijk toegekend."