Kabinet schendt rechtsstaat om Amsterdam te matsen met opvang statushouders
De demissionaire bewindslieden Hugo de Jonge (Wonen) en Eric van der Burg (Asiel) wille de spreidingswet alvast gaan uitvoeren, hoewel deze nog niet is aangenomen in de Eerste Kamer. Op deze manier hopen ze Amsterdam te kunnen helpen in het wegwerken van zijn opvangachterstand met statushouders. BBB-Kamerlid Mona Keijzer reageert hierop woest.
De gemeente Amsterdam loopt flink achter op zijn taakstelling om statushouders te huisvesten. Dit komt door de enorme krapte op de sociale woningmarkt in de stad. Daarom wil het demissionaire kabinet een opmerkelijke uitruil mogelijk maken tussen Amsterdam en naburige Noord-Hollandse gemeenten. Het voorstel luidt dat naburige gemeenten de opvang van 1.200 statushouders van Amsterdam gaan overnemen. In ruil daarvoor stelt de hoofdstad 1.200 extra asielopvangplekken ter beschikking.
Maar hiervoor moeten er wel nodige sprongen worden gemaakt op wettelijk gebied. De verantwoordelijke bewindslieden Hugo de Jonge (Wonen) en Eric van der Burg (Asiel) willen namelijk vooruitlopen twee wetten die nog niet zijn aangenomen door het parlement.
Het gaat onder meer om de spreidingswet. Deze wet kan gemeenten dwingen tot asielopvang, maar de Eerste Kamer moet er nog een beslissing over nemen. Dit gebeurt op 16 januari. Desondanks willen De Jonge en Van der Burg de wet nu al in werking laten treden, schrijft het tweetal in een Kamerbrief van vlak voor kerst.
'Staatsrechtelijk vandalisme'
BBB-Kamerlid Mona Keijzer reageert woest op deze juridische stoelendans. 'Ons betichten van staatsrechtelijk vandalisme als we wat vinden van een wetsvoorstel dat in de Eerste Kamer ligt, terwijl ze zelf met deze voorgestelde uitruil wél zouden mogen vooruitlopen op twee wetten die nog niet zijn aangenomen', reageert ze via schriftelijke vragen.
Ook is Keijzer niet te spreken over de de deal zelf. 'Amsterdam heeft altijd hele grote woorden over solidariteit, maar haalt zelf de taakstelling niet. Nu willen ze zo’n deal sluiten over de rug van andere gemeenten in Noord-Holland, die hun statushouders dan maar zouden moeten huisvesten', vindt ze.
Door de opvang van statushouders om te zetten naar asielzoekers, kan Amsterdam flinke bonussen binnenslepen met de asielopvang. Dit heeft de gemeente hard nodig, gezien de schuld van 10 miljard euro. Bovendien kunnen er dan relatief meer sociale huurwoningen worden toegewezen aan andere woningzoekers in de hoofdstad.
Maar Keijzer vindt dat Amsterdam zich gewoon aan zijn taakstelling van 1.200 statushouders moet houden, en dit niet mag afschuiven op andere gemeenten. Haar partij vreest anders dat de wachtlijsten voor woningen in deze gemeenten nog verder zullen oplopen.
Kabinet steunt uitruil asielzoekers en statushouders.
— BBB BoerBurgerBeweging 🍀🍀🍀 (@BoerBurgerB) January 5, 2024
Zo gaan wachtlijsten voor woningen voor onze eigen kinderen in de dorpen en kleinere steden nog verder oplopen. Onacceptabel. https://t.co/NsUsZhtgfH