Kamer wil terreurvlaggen bij demonstraties aanpakken
De Tweede Kamer wil dat de politie, het Openbaar Ministerie en gemeente gaan optreden tegen terreurvlaggen bij demonstraties. Initiatiefnemers SGP en CDA wijzen erop dat het strafrechtelijk mogelijk is om in te grijpen bij 'het uitdragen van terroristische ideologie in het openbaar', en daarom willen ze dat dit daarom ook in de praktijk gaat gebeuren. Daarnaast wil de Kamer dat er onderzoek komt voor mogelijk een strengere aanpak van demonstraties waar 'terroristische gedachtegoed wordt verspreid'.
Sinds enkele maanden zijn er soms terreurachtige vlaggen te zien op de Nederlandse straten, vooral bij pro-Palestijnse protesten. In Utrecht wapperde er eind oktober een Taliban-achtige vlag bij een solidariteitsmars, en een paar dagen later gebeurde hetzelfde bij een pro-Palestijnse demonstratie in Amsterdam.
Nu wil de Tweede Kamer dat er paal en perk wordt gesteld aan dit vlaggenvertoon. Vrijwel alle Kamerleden (138 van 150) willen dat de lokale driehoeken van politie, Openbaar Ministerie en gemeente hiertegen gaan optreden bij demonstraties. Daarmee is de motie van Diederik van Dijk (SGP) en Derk Boswijk (CDA) aangenomen.
'Een vlag van een terroristische organisatie is een uiting van de terroristische ideologie van die organisatie', schrijven Van Dijk en Boswijk in de motie. 'Indien een dergelijke vlag wordt getoond tijdens een demonstratie, wordt die terroristische ideologie in het openbaar uitgedragen. Het Wetboek van Strafrecht biedt in de artikelen 131 en 137d de mogelijkheid om hiertegen op te treden.'
Ook wil de Tweede Kamer dat er een onderzoek komt naar de wettelijke kaders om op te treden tegen demonstraties waar 'terroristisch gedachtegoed wordt verspreid'. In het onderzoek moet naar voren komen of er strengere regels moeten komen voor deze gevallen. Dit is op initiatief van VVD, CDA en SGP.
Wel vindt een krappe meerderheid van de Kamerleden dat de omstreden 'From the river to the sea'-leus niet automatisch in een terroristische context hoeft te worden geplaatst. Onder meer NSC, CDA, SP en FvD stemden tegen deze kwalificering.