Minister Kuipers vindt het 'dom' als 60-plussers geen griepprik halen
Amper de helft van alle zestigplussers heeft een griepprik gehaald. Dit vindt VWS-minister Ernst Kuipers (D66) onbegrijpelijk. Sterker nog: hij noemt het 'dom' als ouderen zich niet laten prikken tegen het griepvirus. Sinds de coronacrisis is er een wereldwijd een dalend vertrouwen in vaccin, blijkt uit cijfers.
De afgelopen drie maanden leverde de overheid grote inspanningen om alle zestigplussers aan de gratis griepprik te krijgen. Niet alleen kregen de ouderen een persoonlijke uitnodiging, maar ook zette de overheid een grote informatie-campagne op touw. Bij Op1 vertelt ministers Kuipers dat er werd geadverteerd in landelijke en lokale kranten, huis-aan-huisbladen, buurthuizen en bibliotheken, om zoveel mogelijk mensen te bereiken en informeren.
Het opkomstpercentage blijkt nogal laag. Uit cijfers blijkt dat amper de helft van alle zestigplussers vooralsnog de griepprik heeft gehaald. Dit vindt Kuipers verbazingwekkend. Volgens hem biedt de prik namelijk grote voordelen.
"Er zijn nog altijd mensen die er langdurige klachten aan overhouden. Maar volgens RIVM-cijfers biedt het vaccin meer dan 75 procent bescherming tegen ernstige ziekte", vertelt hij bij Op1. Daarom vindt Kuipers het voor zestigplussers "dom" als ze geen griepprik halen. Wel benadrukt hij dat uiteindelijk iedereen zijn eigen afweging moet maken.
Meer dan de helft van de zestigplussers is niet gevaccineerd. @ministerVWS: “Zij hebben allemaal persoonlijk een uitnodiging gehad. We hebben uitgebreid geïnformeerd. Het kan tot en met morgen. Je moet je eigen keuze maken, maar ik vind het voor de doelgroep dom.” #Op1 #WNL pic.twitter.com/eadgmu8uwz
— Op1 (@op1npo) December 21, 2023
Dalend vertrouwen in vaccins
Sinds de coronacrisis laten steeds minder mensen wereldwijd zich vaccineren. De reden hiervoor is aanwijsbaar: een groter wantrouwen in de betrouwbaarheid ervan. Vorig jaar bleek al uit onderzoek dat EU-burgers steeds minder vertrouwen hebben in vaccinaties. Deze dalende trend is ingezet vanaf 2020, toen de coronacrisis begon. Nederland is één van de landen waarin het vertrouwen het meest gedaald is.
De coronaperiode lijkt een bredere vertrouwencrisis te hebben veroorzaakt. Negen van de tien ongevaccineerden heeft namelijk geen vertrouwen meer in de overheid. Daarnaast denkt 85 procent van de ongeprikten dat de overheid de volgende keer precies dezelfde fouten zal maken. Dit blijkt uit onderzoek van Nederlands Dagblad.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ziet de dalende vaccinatiegraad als één van de tien grootste bedreigen voor de gezondheid. Ook het RIVM ziet dit als een groot probleem, maar voorlopig komt het demissionaire kabinet niet met acties.