Vlaamse boeren dreigen met rechtsgang als stikstofakkoord wordt goedgekeurd
De Vlaamse regering hoopt een ambitieus stikstofbeleid te gaan voeren. Volgens het nieuwe wetsvoorstel moeten piekbelastende boeren hun stikstofuitstoot flink gaan verminderen tegen 2030. Maar de Boerenbond is woest om dit plan, en dreigt met een gang naar het Grondwettelijke Hof. Volgens de bond bevat het akkoord namelijk "ronduit onwettige en onrechtvaardige elementen".
Al maandenlang is de Vlaamse regering bezig met een nieuw stikstofakkoord. De regering hoopt het akkoord zo snel mogelijk goedgekeurd te krijgen, om zo stemmen te trekken voor de landelijke verkiezingen van volgend jaar. Maar dit plan hapert behoorlijk, meldt VRT. De Raad van State weigert namelijk een spoedadvies uit te brengen, waardoor het besluit over het akkoord pas volgend jaar zal plaatsvinden.
Volgens de plannen moeten Vlaamse boeren hun stikstofuitstoot enorm gaan terugdringen tot 2030. Evenals in Nederland is er een piekbelasterslijst opgesteld ('de rode lijst'). Maar in de nieuwste versie van het stikstofakkoord hoeven piekbelasters niet automatisch te hoeven uitgekocht, maar kunnen ze ook kiezen voor flinke stikstofreductie. Ook kunnen boeren vanaf 2025 de uitstoot gaan overnemen van collega's die ermee stoppen.
Boerenbond dreigt met rechtsgang
Het stikstofakkoord moet een juridisch kader gaan bieden voor de regering. Maar Vlaamse boeren maken zich grote zorgen. Daarom dreigt de belangenvereniging Boerenbond dreigt met een gang naar het Grondwettelijk Hof, als het parlement de plannen toch goedkeurt.
Volgens de bond ontbreekt er in dit akkoord een concreet toekomstperspectief voor boeren. Ook noemt bond enkele voorstelen 'absoluut onaanvaardbaar', zoals 'het vernietigen van tijdelijk ongebruikte productierechten op individueel bedrijfsniveau'. Een ander voorstel, namelijk het uitrijverbod van mest in bosgebieden, vindt de Boerenbond tevens onbespreekbaar.
'Dit zorgt ervoor dat duizenden hectares landbouwgrond op korte termijn hun waarde verliezen. Voor bedrijven waarvan een aanzienlijk deel van hun bedrijfsareaal door deze maatregel gevat is, is dit een cruciale bedreiging voor het voortbestaan van het landbouwbedrijf', licht de bond toe in een persverklaring.
De bond spreekt van een 'nutteloos en overantwoord overheidsbesluit' met 'principiële problemen'. Jonge boeren krijgen geen garantie dat hun investeringen zich zullen uitbetalen vanwege de stikstofplannen, aldus de bond. Daarom kondigt voorzitter Lode Ceyssens aan dat een rechtsgang naar het Grondwettelijk Hof wat hem betreft onvermijdelijk is, indien het parlement de plannen toch aanneemt.
Boerenprotesten in Duitsland
Sinds kort laaien de boerenprotesten weer flink op, ditmaal in Duitsland. Daar gaan boeren met trekkers de snelweg op om te demonstreren tegen de aangekondigde bezuinigingen op landbouwsubsidies.
De Duitse regering voert een ambitieus klimaatbeleid, en wil het liefst af van machines die draaien op olie en diesel. Maar omdat de zware landbouwmachines niet zomaar kunnen worden omgebouwd naar elektrisch, worden daarom de belastingvoordelen hierop geschrapt. Volgens een berekening zal dit de agrarische sector jaarlijks 1 miljard euro gaan kosten.