NSC-Kamerlid neemt het op voor Nederlanders die worden weggezet als "wappies"
NSC-Kamerlid Jesse Six Dijkstra brak tijdens een commissiedebat een lans voor Nederlanders die de afgelopen jaren zijn verguisd en zijn weggezet als "wappies". Volgens Six Dijkstra is het kritische NCTV-rapport over anti-institutioneel extremisme onvolledig.
NSC'er Six Dijkstra kraakte enkele kritische noten tijdens een commissiedebat over het NCTV-rapport. Volgens hem is het rapport onvolledig, want het beantwoordt niet de vraag: hoe om te gaan met deze anti-institutionele beweging.
"Is er enig begrip vanuit de overheid voor waar deze anti-institutionele sentimenten vandaan komen? Het is niet heel gek dat burgers die in coronatijd massaal als wappies en wetenschapsontkenners weggezet werden, op een gegeven moment afhaken."
Vandaag debatteerde @JSixDijkstra namens @NwSocContract over extremisme
— Pieter Omtzigt (@PieterOmtzigt) December 20, 2023
Hij wil een plan voor autonomen/souvereinen van de regering. Inclusief een analyse wat ook de overheid niet goed gedaan heeft
Luister naar zijn betoog en vooral de reacties daarop: pic.twitter.com/7NXaA5qhtl
Tijdens een plenaire vergadering die volgde op het commissiedebat diende Six Dijkstra dan ook een motie in om onderzoek te doen naar de groep mensen in Nederland die steeds meer wantrouwen koesteren in de politiek en de instituties.
"Mijn fractie maakt zich grote zorgen over de ontwikkelingen die gaande zijn op het gebied van anti-institutioneel gedachtegoed. De mensen die dit gedachtegoed aanhangen, waaronder de zelfverklaarde soevereinen en autonomen, zijn hun laatste restje vertrouwen in de Nederlandse instituties kwijtgeraakt. Voordat mensen op het punt van extremisme of zelfs geweldsdreiging komen, zijn er al een hoop zorgwekkende stappen aan voorafgegaan die eraan bijdroegen dat deze mensen zich geen onderdeel meer voelden van de samenleving."
"Het zal geen toeval zijn dat de opmars van deze beweging gelijk oploopt met het historisch lage vertrouwen van de burger in de Nederlandse instituties in den brede. Om goed boven tafel te krijgen wat de voedingsbodem van dit anti-institutionele gedachtengoed is en om te voorkomen dat deze beweging verder groeit, dien ik de volgende motie in. Ik heb in het commissiedebat van gisteren reeds een halve toezegging gekregen van de minister. Met deze motie wil ik de minister graag een extra steuntje in de rug geven om echt werk te maken van een strategie."
De motie kon op steun van de hele Tweede Kamer rekenen behalve FVD, die partij stemde als enige tegen.
De eerste motie-Six Dijkstra is met grote Kamermeerderheid aangenomen! https://t.co/rAyXaPLJbV pic.twitter.com/essyb9D1rJ
— Jesse Six Dijkstra (@JSixDijkstra) December 22, 2023