Bosma draagt voorzittersoverwinning op aan PVV'ers die prijs hebben betaald voor het uiten van hun mening
Donderdag werd Martin Bosma verkozen tot de nieuwe Tweede Kamervoorzitter. Als nieuwe voorzitter van de Tweede Kamer sprak Bosma een dankwoordje uit richting PVV-collegae die de negatieve gevolgen hebben ervaren van het zijn van een PVV-politicus.
"Ik wil mijn bescheiden overwinning opdragen aan heel veel PVV'ers die de afgelopen twintig jaar een prijs hebben moeten betalen voor het feit dat ze PVV'er zijn. Die zijn ontslagen, hebben problemen gekregen op hun werk, kregen de promotie niet. Hun kinderen werden niet opgesteld bij de sport soms. Daar zijn heel vervelende verhalen van bekend. Mijn overwinning wil ik graag aan hen opdragen. Maar er is niemand die een grotere prijs heeft betaald voor zijn idealen dan Geert Wilders. Ik wil hem bedanken voor alles wat hij de afgelopen twintig jaar voor ons heeft gedaan."
Daarnaast kon Bosma het niet laten om nog een grapje te maken: "Ten slotte wil ik iedereen bedanken die op mij gestemd heeft. Mensen die niet op mij gestemd hebben, zullen dat nog merken bij de verdeling van de spreektijden. Nee, geintje! Geintje! Politiek is een ernstige zaak en het gaat over heel veel dingen en heel veel belangen, maar het Kamerlidmaatschap is tegenwoordig nog maar heel kort en we moeten ook met z'n allen een beetje lol hebben de komende tijd dat ik hier mag zitten. Dus laten we alsjeblieft een beetje lol hebben en naast al het serieuze werk ook een beetje gein trappen op zijn tijd."
Beroepsverbod voor PVV'ers?
Bosma maakte zich in het recente verleden al vaker openlijk zorgen om een beroepsverbod, of bestuurdersverbod, voor PVV'ers. "PVV'ers kunnen in de praktijk geen burgemeester worden, zoals PVV'ers sowieso geconfronteerd worden met ontslagen en beroepsverboden. Let wel: het gaat over een partij die de afgelopen vijftien jaar steevast de tweede of derde partij van Nederland was."
De grondwet stelt dat "alle Nederlanders op gelijke voet in openbare dienst benoembaar" zijn. Maar volgens PVV-Kamerlid Martin Bosma gaan deze mooie woorden in de praktijk niet op. Hij wil dat het benoemde burgemeesterschap wordt afgeschaft, omdat dit in strijd zou zijn met democratische grondbeginselen. Volgens hem hebben PVV'ers namelijk een "beroepsverbod" op een ambt als burgemeester.
Hij gaat door: "PVV'ers mogen wel belasting betalen, maar niet meebeslissen over de besteding ervan. Wèl taxation, maar geen representation," zegt hij in verwijzing naar de schrijvers van de Amerikaanse grondwet.
Hij gaat door: "Wie zijn er wel uitverkoren om de ambtsketting omgehangen te krijgen? Nou, 28 procent van de gemeenten hebben een CDA-burgemeester: een gruwelijke oververtegenwoordiging voor een partij die in de recentste peiling op 4 procent staat."
Bovendien is erop deze CDA-burgemeesters wel het nodige aan te merken, stelt Bosma. Hij somt op: "CDA-burgemeester Lamers van Schiedam wil burgers verplicht vaccineren. CDA-burgemeester Hessels te Susteren zegt: 'Het is tijd voor een splitsing tussen gevaccineerden egoïsten die een prik blijven weigeren.'"
Hij vervolgt: "CDA-burgemeester Van Hemmen te Midden-Delfland verbiedt een demonstratie van boeren. CDA-burgemeester Buma verhindert dat Zwarte Piet mag deelnemen aan de intocht te Leeuwarden. CDA-burgemeester Vrooms vindt het een 'heilige taak' om meer gelukszoekers naar Krimpen aan de IJssel te halen. Van CDA-burgemeester Petter, Bergen op Zoom, mogen raadsleden de eed ook afleggen op Allah. CDA-burgemeester Westmaas van Meppel deed aangifte tegen Geert Wilders."