Herstart voor parlementaire enquête naar coronabeleid
Er komt toch wél een parlementaire enquête naar de aanpak van de coronacrisis. Eerder dit jaar belandde de enquête nog op de lange baan, maar nu is een ruime meerderheid van de Tweede Kamer toch voor een herstart. Begin januari zal de commissie worden samengesteld.
Deze zomer werd de corona-enquête gestaakt, omdat er achter de schermen werd geklaagd in de Tweede Kamer dat het een 'wappiecomissie', of juist te links zou zijn. Er waren vooral klachten over de commissieleden Van Haga (BVNL) en Van Houwelingen (FVD), omdat ze te "vooringenomen" publieke stellingnames zouden hebben geuit. Meerdere commissieleden dreigden zelfs op te stappen als Van Houwelingen en Van Haga niet besloten zelf te vertrekken.
Daarnaast meldde toenmalig Kamervoorzitter Vera Bergkamp in een Kamerbrief dat er te weinig partijen waren die een lid wilden afvaardigen voor de commissie die de enquête zou moeten houden. Het gevolg was dat de enquête voor onbepaalde tijd werd uitgesteld.
Hier waren BBB, PVV, FVD, JA21 en BVNL op tegen. Daarom drongen oppositiepartijen meermaals aan op een herstart. Nog dezelfde maand deden Pieter Omtzigt (nu NSC), Nicki Pouw-Verweij (nu BBB) en Liane den Haan een oproep hiervoor aan politieke partijen. 'Wij zijn ongeveer het enige land zonder enquête en dat na de grootste inperking van vrijheden in 75 jaar tijd, de grootste nooduitgangen en de enorme gezondheidscrisis', gaf Omtzigt als motivering.
Toch een herstart
Het mocht echter niet baten. Ook eind september liep een nieuwe poging tot herstart uit op een mislukking. Maar nu, een paar maanden later, zal er toch een herstart komen. Dit meldt De Telegraaf.
Woensdag diende PVV-leider Geert Wilders een motie in om de corona-enquête nieuw leven in te blazen. Dit zal worden aangenomen door een ruime meerderheid van de Tweede Kamer. Ook partijen die de vorige keer tegen stemden, zoals VVD, D66 en CDA, stemmen ditmaal voor.
Het doel van de parlementaire commissie is om het kabinetshandelen tijdens de coronacrisis te onderzoeken. Er moet duidelijkheid komen over de adviezen waarop de besluiten werden gebaseerd, en welke geluiden wel én niet zijn gehoord. Hiervoor kunnen betrokken ministers onder ede worden gehoord.
Op de rechterflank is er veel enthousiasme. 'Ontzettend belangrijk. Op grote schaal zijn grondrechten ingeperkt. Daarover is verantwoording nodig. Laten we lessen trekken om de grondrechten in de toekomst beter te beschermen', schrijft Europarlementariër Rob Roos op sociale media.
Partijen moeten binnen vier weken gaan aangeven welke Kamerleden onderdeel willen gaan uitmaken van de commissie. De uitkomst van de coronacommissie wordt niet verwacht voor 2026.